Kohus mõistis mehed väljapressimises süüdi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Postimees/Scanpix

Tartu maakohus tegi reedel teatavaks otsuse kriminaalasjas, millega seoses seisid kohtu ees Valga noormehed.

Kohtupidamine leidis aset Tartus. «Kriminaalasi saadeti esialgu prokuratuurist Valga kohtumajja, kuid sealne kohtunik taandas end erapooletu õigusemõistmise tagamiseks asja arutamisest põhjusel, et asjas annavad tunnistajate ja kannatanute hulgas ütlusi tema hõimlased. Teised Valga kohtumaja kohtunikud ei saanud asja arutada tulenevalt tööjaotusplaanist,» selgitas Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Ta täpsustas, et Valgas on vaid üks kohtunik, kes arutab tööjaotusplaani järgi üldmenetluse kriminaalasju. «Antud asja puhul ongi tegu üldmenetluse kriminaalasjaga.»

Süüdistuse järgi nõudsid süüdistatavad eri ettekäänetel inimestelt vägivallaga ähvardades raha. Õiguslikku alust raha nõudmiseks süüdistatavatel ei olnud. Esitatud süüdistuse kohaselt pandi kuritegusid toime 2013. aasta augustist novembri lõpuni, kui politsei mehed kinni pidas.

31aastasele Margus Lumile oli esitatud lisaks süüdistus avaliku korra raskes rikkumises, mis seisnes süüdistuse järgi selles, et ta lõi avalikus kohas kahte meest, tekitades neile füüsilist valu.

Kohus kvalifitseeris Lumile esitatud avaliku korra raske rikkumise süüdistuse ümber kehaliseks väärkohtlemiseks. Samuti tunnistati Lumi süüdi väljapressimises. Kohus mõistis Lumile 5 aasta ja 5 kuu pikkuse vangistuse, mille kandmist arvestatakse 27. novembrist 2013, mil ta kahtlustatavana kinni peeti.

29aastase Danel Parmase mõistis kohus ühes väljapressimissüüdistuse episoodis õigeks, kuna ei leidnud tõendamist, et kuriteo on toime pannud süüdistatav.

«Teises väljapressimissüüdistuse episoodis tunnistati ta aga süüdi ning talle mõisteti karistuseks 4 aasta ja 4 kuu pikkune vangistus. Koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kokku 5 aasta ja 20 päeva pikkuse vangistuse. Karistusaja algust arvestatakse 27. novembrist 2013, mil ta kahtlustatavana kinni peeti,» edastas Krista Tamm.

27aastane Rauno Bosjanok mõisteti samuti ühes väljapressimissüüdistuse episoodis õigeks, kuna kohtu hinnangul ei ole tõendatud, et kuriteo on toime pannud tema. Teises väljapressimissüüdistuse episoodis tunnistati ta süüdi ja talle mõisteti nelja-aastane vangistus. Selle kandmist arvestatakse samuti 27. novembrist 2013, mil ta kahtlustatavana kinni peeti.

21aastane Reido Savisaar  tunnistati süüdi väljapressimises ja talle mõisteti karistuseks kaheaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga.

Menetluskulude katteks peab Lumi tasuma 1476 eurot, Parmas 2630 eurot, Bosjanok 2556 eurot ja Savisaar 4263 eurot.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viis läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus.

Lumi on varem Eestis kriminaalkorras karistamata, Bosjanok ja Savisaar on samuti varem karistamata. Parmas on varem kriminaalkorras karistatud kolmel korral.

Kohtumenetluse pooled saavad otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 9. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles