Valga õpilane pääses raketi pardale

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Pibilota Murumaa
Maria Pibilota Murumaa Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Alanud on teadusvõistluse «Rakett 69» viies hooaeg, mis paneb taas proovile noorte teadushuviliste võimed. «Sel hooajal on Valga põhikooli perel eriline põhjus »Rakett 69« tegemistele kaasa elada, kuna saates osaleb meie kooli 9.d klassi õpilane Maria Pibilota Murumaa,» andis teada Valga põhikooli arendus- ja noorsootööjuht Maria Sikk.

Avasaates võistlesid noored öises Ahhaa teaduskeskuses, kus neil tuli läbida viie ülesandega teaduslabürint. Sel hooajal oli saatesse pürgijaid rekordarv, kuid edasi pääses 15 parimat.

«Loogikat, teadmisi ja osavust testiv katse oli väljakutsuv juba selle poolest, et Maria sooritas ülesandeid öösel kell neli. Eriliseks teeb Maria osaluse veel tõsiasi, et ta on saates ainuke põhikooliõpilane, kõik teised osalejad õpivad juba kesk- või kõrgkoolis. Katsetel oli ka teisi põhikoolide õpilasi, kuid Maria pääses neist ainukesena edasi,» rääkis Sikk.

Noorsootööjuhi sõnul tekkis Marial suurem teadushuvi juba eelmisel aastal, kui Mart Noorma käis Valga põhikoolis ESTCube tegevusest rääkimas. «Maria sõnul rääkis ta nii ambitsioonikalt ja motiveerivalt, et see sisendas usku endasse. Idee saatesse minna sai aga alguse Maria ema soovitusest,» lausus Sikk.

«Ma küll kahtlesin veidi, kuid rääkisin ka füüsikaõpetajaga, kes oli hästi toetav ja ütles, et proovi, kaotada pole midagi! Mõtlesingi, et kui saatesse ei saa, siis õpin sellest midagi muud,» rääkis Maria ise.

«Rakett 69» on teadust populariseeriv telesaadete sari Eesti Televisioonis. Sari kasutab rahvusvahelist superstaari otsimise formaati kohandatud kujul, kus osalejad peavad võistkondlikult lahendama nuputamisülesandeid. Võistlejate tulemusi hindab kolmeliikmeline kohtunike žürii. Igas saates langeb välja üks osaleja.

Saate võitja pälvib 10 000 euro suuruse stipendiumi ja kolm iga hooaja parimat võivad valida enesele sobiva eriala ja asuda õppima Tartu Ülikoooli või Tallinna Tehnikaülikooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles