Linnad otsivad uut nägu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga ajaloolises linnasüdames asuv Riia tänav
Valga ajaloolises linnasüdames asuv Riia tänav Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Eesti Arhitektide Liit kuulutab koostöös omavalitsusega veebruari alguses välja arhitektuurikonkursi Valga linnakeskuse ilme parandamiseks. Konkurss on seotud projektiga «Hea avalik ruum», mille tulemusel loodetakse aastaks 2020 planeerida ja ümber ehitada 14 Eesti tõmbekeskuse avalikud alad, peaväljakud või peatänavad.

Eile, 21. jaanuaril oli Tallinnas Arhitektuurikatlas Valga, Kärdla ja Rapla keskväljakute ja ümbritseva linnaruumi arhitektuurivõistluste arutelu.

«Valgas on tegemist linna vanimaid säilinud hooneid ümbritseva kvartaliga, mis olnud sajandeid Liivimaa ja 1783. aastast Valga kreisi administratiivne ja kaubanduslik keskpunkt,» selgitas Valga linnapea Kalev Härk.

Ta avaldas lootust, et projekti tulemusel muutub linna väärikaim elukvartal õdusaks jalakäijate ja tänavakaubanduse alaks ning aitab ühendada Valga ja Valka linnakeskused üheks tervikuks. «Korrastatud linnakeskkond kutsub ka ettevõtlust sinna investeerima ja töökohti looma. Projektiga taastatakse ajalooliste hoonete omavaheline sidusus, ehitatakse välja jalakäijate ala ning väljak ürituste korraldamiseks.»

Tänaseks on EAL (EAL) läbirääkimiste faasis neljateistkümne linna juhtidega. Linnade arhitektuurivõistlused kestavad kuni 2015. aasta lõpuni, seejärel alustatakse võitjatega täpsemate projektide koostamist. Samaaegselt liiguvad väljavalitud kavandid rändnäitusena ringi üle Eesti.

Avaliku ruumi projektid ehitatakse valmis aastatel 2018 – 2020. Raha nende osaliseks või täielikuks teostamiseks loodetakse leida Euroopa uutest meetmetest, mille otsused selguvad 2015. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles