Kinnisvara andis notarile rohkem tööd

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga notar Katri Kutsar võtab vastu Müllersoni ärimajas.
Valga notar Katri Kutsar võtab vastu Müllersoni ärimajas. Foto: Arvo Meeks

Valgamaa notar tõestas 2014. aastal kinnisvaraga seotud tehinguid kokku 946 korral. Tehingute arv kasvas Valgamaal aastaga ligi 11 protsenti, Eestis keskmiselt oli tõus kuus protsenti. Kõige enam tõestati müügitehinguid, aga tehti ka kinkelepinguid, seati hüpoteeke ning jagati kasutusõigust.

«Kinnisvaraga seotud tehingute arv on küll mitu aastat järjest olnud taas tõusuteel, kuid kinnisvarabuumi ajaga võrreldes on tehingute arv jätkuvalt ligi kaks korda madalam,» rääkis Notarite Koja esimees Tarvo Puri.

Eestis kokku tõestasid notarid mullu 64 964 kinnisvaratehingut, neist ligi pooled moodustasid Tallinna ja Harjumaa tehingud. Kõige enam kasvas mullu tehingute arv Viljandimaal (12%), millele järgnesid 11 protsendiga Lääne-Virumaa ja Läänemaa. Kinnisvaratehingute arv vähenes mullu kolmes maakonnas – Saaremaal (6%), Jõgevamaal (3%) ja Hiiumaal (1%).

«Ootuspäraselt tehakse enamik kinnisvaraga seotud tehinguid suurtes linnades, aga tehingute arv kasvab praegu kõige rohkem väikestes linnades – Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Võrus, Valgas ja Põlvas,» selgitas Tarvo Puri.

«Statistika on siiski mõnevõrra riukalik ega näita alati sajaprotsendilist tõde, sest näiteks Järvamaa kinnisvara võib müüa ka Tartus ja Hiiumaa kinnisvara saab kinkida Tallinnas,» tõi Puri näite, et statistika viitab küll piirkondlikule aktiivsusele, kuid igal puhul ei pruugi objektid asuda samas maakonnas, kus tehing allkirjad saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles