Viimane sõit osutus saatuslikuks

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatusliku puu juures süüdati eile hukkunu mälestuseks küünlad.
Saatusliku puu juures süüdati eile hukkunu mälestuseks küünlad. Foto: Rein Säinas

Teisipäeval kaotas firmapeol viibinud 49aastane naisterahvas traagilises õnnetuses oma elu ning aasta noorem naine sai tõsiseid vigastusi. 

Arvamusi, kes õnnetuses süüdi, on mitmesuguseid, kuid lõpuks peab selle välja selgitama politseimenetlus.

Ansomäe suusakeskuse omanik Aivar Kullamaa oli õnnetust kirjeldades napisõnaline, kuid värsked jäljed lumel rääkisid oma loo. Kolmerajalise piiretega mäenõlva stardipaigast vaevalt viie meetri kauguselt eraldub lumejälg, mis suundub sadakonna meetri kaugusel sirguvate mändide poole. Saatuslikuks saanud puu kasvab teistest pisut eraldi.

Rongisõit sai kurva lõpu

Rehe hotelli töötajatele algas ettevõtte talvepäev suusamäel igati lõbusalt ning lumerõngastel järsust ja pikast mäest alla sõites said osalejad talvemõnusid nautida kusagil poolteist tundi. Viimaseks sõiduks palusid külalised midagi erilisemat – sõitu rongis. Üksteise taga ja teineteisest kinni hoides on ju hoog kiirem ja sõit põnevam.

Alguses kaheksakesi plaanitud rongisõiduga liitus lõpuks veel kaks naist. «Eks teised ikka õhutasid ja kutsusid,» meenutas Kullamaa. Kuna lumerõngad on libedad ja laskumise algus järsk, olid kelgutajad sunnitud kogunema poolkaarde mäe tippu. 

Esimeste laskujate inerts oli inimketi viimastele lülidele liiast ning nad paiskusid rajapiiretest üle. Üksteisest veel kinni hoides suundusid naised ettenähtud raja suhtes pea 90kraadise nurga all paikneva puudesalu poole.

«Eks kõik läbisegi karjusime, aga nad vist ei kuulnud,» ütles Kullamaa lühidalt. Kokkupõrke hetke keegi ei näinud, kuna puude tüved jäävad künkaharja taha. Vaatepildist, mis kohalejõudnud pealtnägijatele avanes, ei taha mees rääkida, kuid tunnistab, et kiirabi kutsus välja tema. 

«Tegin talle südamemassaaži ja ei teagi, kui kaua aega läks, enne kui ta meedikutele üle sain anda. Ajataju kadus ära,» kirjeldas Kullamaa ja lisas, et vigastatud ja šokis naisele saabus kiirabi alles 40 minuti möödudes. 

Reeglid puuduvad

Kellel lasub õnnetuses süü, ei osanud mees öelda, kuid mainis, et otseseid reegleid sellistele tuubimägedele ei eksisteeri. «Ma ei oleks eales uskunud, et keegi rajast nii kõrvale saab kalduda. Sellepärast pole ka kunagi tulnud mõtet siia võrke või aeda ehitada,» rääkis mees inimtühjal mäel kõndides.

Saatusliku puu juurde olid eile küünlaid süütama kogunenud hukkunu lähedased ja Rehe hotelli omanik Allan Unt. Ajakirjanike sündmuskohal viibimise ajal oli suusakeskus suletud. «Ega ei ole ju tuju pärast sellist asja siin tegutseda,» selgitas Kullamaa, kuid mainis, et otsest keeldu selle avamiseks talle esitatud ei ole. 

Otepääl lumerõngasõitu pakkuva Winterplace`i omanik Siim Kalda kinnitas, et otseseid reegleid pole. «Kõige olulisem on ikkagi raja kalle – et keegi ei saaks lumerõngal vasakule või paremale külje peale ära kalduda.»

Peamiselt lastele mõeldud kelgurajal on tema sõnul ohutus esikohal. «Meie osal laskumistel on rongisõit lubatud, aga ainult kolmele-neljale inimesele, sest selliselt on see täiesti ohutu ja rajad ei ole meil nii ekstreemsed,» ütles Kalda. «Kui inimesed turvanõuetest kinni peavad ja rajad korras, on tuubisõit täiesti ohutu.»

Hotelliomanik paneb süüks puudulikke turvanõudeid

Rehe hotelli omanik Allan Unt, kes ettevõtte talvepäeva korraldas, õnnetust otseselt pealt ei näinud, kuid saabus sündmuspaigale minutitega. «Ainuke lohutus on, et surm saabus talle kiirelt,» ütles Unt, kelle arvates lasub süü ikkagi puudlikes turvanõuetes.

«Paarkümmend meetrit võrku seal puude ees või mõni meeter plastikaeda mäe peal ja inimene oleks praegu elus,» ütles mees konkreetselt. Tema arvates peaks ikkagi teenusepakkuja veenduma, et koht 110 protsenti  turvaline oleks. 

Hukkunud naisterahva kohta on tal vaid häid sõnu öelda. «Armas inimene oli. Töötasime kolm aastat ühes kontoris.» Viga saanud naise elu tema sõnul ohus ei ole, kuid väljaväänatud puusaliiges ja muljutud roided annavad tunda veel kaua.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina ütles, et õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 117 järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Selle paragrahvi järgi võib karistada kuni kolmeaastase vangistusega. 

Seda, kas õnnetusse sattunud naised võisid olla alkoholi tarvitanud, Kostina sõnul veel öelda ei saa. «Ülekuulamised ja menetlused käivad,» kinnitas ta kolmapäeva pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles