Sadakond inimest meenutas Vabadussõja pöördepunkti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvuti seisavad aastapäevadel Paju monumendi juures nii kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred kui eakad vabadusvõitlejad.
Kõrvuti seisavad aastapäevadel Paju monumendi juures nii kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred kui eakad vabadusvõitlejad. Foto: Rein Säinas

Laupäeval möödus 96 aastat Vabadussõja ühest olulisemast heitlusest – Paju lahingust.

Valgas asetasid kohaletulnud oma pärjad Vabadussõja mälestusmärkide ning Põhja poegade mälestustahvli jalamile. Punaarmee viimase kaitsepositsiooni hävitamine 1919. aastal ja Valga vabastamine olid Vabadussõjas märgilise tähtsusega. Oluline roll selles lahingus oli ka soomlastel, sest Soome Põhja Pojad ehk vabatahtlikud tulid Paju väljadel eestlastele appi ning aitasid lahingu kulgu muuta.

Suurem mälestustseremoonia sai teoks Paju lahingu monumendi juures. Traditsiooniliselt osalesid Kuperjanovi pataljoni ajateenijad, kaitseliidu Valgamaa maleva liputoimkonnad ning omavalitsuste ja koolide esindajad oma lippudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles