Valgamaale tuli kõrge tunnustus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Tiirmaa
Marko Tiirmaa Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

President Toomas Hendrik Ilves annab Eesti Vabariigi 97. aastapäeva eel Eestile osutatud teenete tunnustamiseks 99 inimesele riiklikud autasud.

Üks autasudest tuleb ka Valgamaale. Valgetähe teenetemärgi saab EELK Otepää Maarja koguduse õpetaja, riigikaitseõpetaja ja kaitseliitlane, kohaliku elu edendaja Marko Tiirmaa. Ta on ka Kaitseliidu Valga maleva kaplan ning annab riigikaitseõpetuse tunde nii Otepää gümnaasiumis kui Tartu venekeelses Annelinna gümnaasiumis.

Tiirmaa kinnitas täna Valgamaalsele, et tunnustus tuli talle üllatusena. "Hetkel ei oskagi midagi tunda või mõelda. Ju on mu tegevus kellelegi silma jäänud, kuigi see ei ole minu eesmärk. Minu põhimõte on teha asju, mida ma teen, võimalikult efektiivselt.«

Mitmel alal aktiivselt tegutsev Tiirmaa tunnistas, et on viimasel ajal elus asju tähtsuse järjekorras ümber seadnud. »Olen hakanud pühendama rohkem aega oma perele, kelleta ma seda kõike ei jõuaks.«

Tiirmaa on tunnustust pälvinud varemgi. Valga maavanem Margus Lepik tunnustas teda eelmise aasta lõpul Kaitseliidu Valgamaa maleva 96. aastapäeva ja Naiskodukaitse Valga ringkonna 20. taasasutamise aastapäeva puhul. 2011. aasta novembris pälvis Tiirmaa aga Kaitseliidu teenetemedali 3. klassi.

Mullu president ühelegi Valgamaa elanikule vabariigi aastapäeva puhul riiklikku teenetemärki ei andnud.

Viimati tuli riiklikke teenetemärke vabariigi aastapäeva eel Valgamaale kaks aastat tagasi. Siis pälvisid Valgamaalt sellise tunnustuse ASi Laatre Piim juht Edda Vahtramäe, teleajakirjanik Ragnar Kond ja Valga haigla südamearst Merike Salumäe. Vahtramäe pälvis Valgetähe 4. ja Kond 5. klassi teenetemärgi, Salumäe aga Eesti Punase Risti 4. klassi teenetemärgi.

Vabariigi presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam on varem Valgamaalasele selgitanud, et otsuse riigi teenetemärkide andmise kohta teeb president isiklikult. »See on tema suveräänne otsus. Küll aga on igaühel õigus esitada riigipeale ettepanek riikliku teenetemärgi andmiseks.«

Ta lisas toona, et ettepanekud teenetemärgi andmise kohta tuleb esitada vabariigi presidendile teenetemärkide andmisele eelneva aasta 1. novembriks. Vastav taotlusvorm on presidendi kodulehel. »Julgustan kõiki kaaskodanikke seda võimalust kasutama,« rõhutas Sildam.

Teenetemärgi andmisel ei lähtu riigipea tema sõnul maakondlikust põhimõttest.

Juba mitu aastat annab president riigi sünnipäeva eel välja 99 teenetemärki. »President Ilves on teadlikult vähendanud antavate teenetemärkide arvu, et suurendada nende väärtust ja kaalu. See on olnud nii mitmel viimasel aastal, mille poolest president Ilves erineb oma eelkäijatest," selgitas Sildam Valgamaalasele eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles