Poole tuhande teosega alustanud raamatukogu 150aastane käänuline tee tänapäeva

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linna avaliku raamatukogu esimene kodu oli linna raekojas. Hiljem on asutus tegutsenud mitmes erinevas majas, sealhulgas torniga hoones Jaani kiriku kõrval.
Valga linna avaliku raamatukogu esimene kodu oli linna raekojas. Hiljem on asutus tegutsenud mitmes erinevas majas, sealhulgas torniga hoones Jaani kiriku kõrval. Foto: Valga keskraamatukogu

Valga keskraamatukogu ajalugu ulatub ülemöödunud sajandisse. Tollal oli see linna avalik raamatukogu valdavalt saksakeelne, siiski kujunes sellest kultuurikolle ka haritud eestlastele ning on seda tänaseni.

Walksche Stadt Bibliotheki põhimääruse kinnitas Valga linna raad 8. veebruaril 1865. Suuri teeneid raamatukogu asutamisel oli selle eestseisjate komitee liikmel, Liivimaa kihelkonnakooli õpetajate ja köstrite seminari juhatajal Jānis Cimzel.

Toonane raamatukogu asus vastvalminud Valga raekojas ja raamatuid laenutati kahel päeval nädalas: kolmapäeval ja laupäeval kella 15–17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles