Muuseum jätkab ringreisi

Jaan Rapp
, Tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade EKKM hoonele, Põhja pst.35.
Vaade EKKM hoonele, Põhja pst.35. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti kaasaegse kunsti muuseum (EKKM) jätkab ringreisi Eestis rändnäitusega «Kohatu». Kuressaare ja Rapla järel on kolmas peatuskoht Valga. Näitus avatakse kultuurikeskuses 5. märtsil ning väljapanekut saab vaadata 5. aprillini, edastas muuseum.

«Kohatu» on EKKMi ajaloo esimene rändnäitus. Tegu on eksperimendiga, mille käigus muuseum üritab muuta ennast talveperioodiks teatud punktidega tähistatavaks trajektooriks, mis tõmbab üle Eesti ühe kujuteldava kõverjoone. 

Näituse nimiteos, Paul Kuimeti «Kohatu», on üsna kummaline foto, mis kätkeb endas paljuski need motiivid, millest nii see näitus kui ka projekt tervikuna tõukub. Väljapaneku keskne probleemistik keerleb koha(taju) ja kohatuse mõistete ümber. 

Koostöös Kumu hariduskeskusega on muuseum ette valmistanud ka haridusprogrammi «KOHATUnne» põhikooli esimesele, teisele ja kolmandale astmele. Lisainfot saab EKKMi kodulehelt.

Projekti toetavad Eesti Kultuurkapital, Kumu hariduskeskus ja Nihilist.fm, 

EKKM on ennast ise Eesti kultuuripoliitilisse tühimikku istutanud institutsioon, mille eesmärk on olla midagi ametlike ja kivistunud kunstinstitutsioonide ja alternatiivsete galeriide vahepealset. 

Muuseum tegutseb 2006. aasta lõpus skvotitud ja praeguseks legaliseeritud majas, endises Tallinna Soojuse kontorihoones Kultuurikatla kõrval, mis oli juba aastaid tühjana seisnud. 2007. aastast alates on EKKM korraldanud näitusi ja kogunud kunsti. 

Alates 2010. aastast teeb muuseum regulaarselt näitusi aprilli lõpust oktoobri keskpaigani ning aastaringselt toimuvad üritused, seminarid ja performance`id. Alates 2013. aastast tegutseb seal ka raamatupood Lugemik ning kunsti- ja näitusteproduktsiooniga tegelev loovettevõte Valge Kuup ning alates 2014. aastast EKA tudengite galerii ISFAG. 

2014. aasta sügisel ringlema hakanud «Kohatu» on EKKMi esimene rändnäituseprojekt, et viia nii muuseum kui ka nüüdisaegne kunst talveks pealinnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles