Valga ohvriabikeskus kolis uutesse ruumidesse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvriabikeskuse peaspetsialist Laida Avtomonov.
Ohvriabikeskuse peaspetsialist Laida Avtomonov. Foto: Rein Säinas

Veebruari viimastel päevadel kolis Valga ohvriabikeskus senistest Kesk tänava ruumidest Valga politseijaoskonda.

Ohvriabikeskuse kabinetti, mis on Valgas tegutsenud juba kümme aastat, võivad inimesed pöörduda väga erinevate probleemidega. Enamasti jõuavad raskete kuritegude ja perevägivalla ohvrid siia politsei kaudu. Ohvriabi kabineti peaspetsialisti Laida Avtomonovi sõnul tullakse siia tuttavate ja sotsiaaltöötajate soovitusel. «Tulevad inimesed kellel on väga sassis suhted, kooselu lagunenud ja sellega seonduvad mured. Kellel on pereliige alkoholiprobleemiga või mängusõltlane ning ka need kes sattunud pettuse, kiusu või vaimse vägivalla ohvriks,» selgitas Avtomonov.

Naise sõnul käituvad raskesse olukorda sattunud inimesed väga erinevalt. Nad võivad olla šokis, vihased, kurvad, hirmunud ja apaatsed, ehk siis käituvad normaalselt ebanormaalses olukorras. Ohvriabitöötaja ülesandeks on olla toeks, aidata leida parimaid lahendusi, abistada suhtlemisel ametiasutustega, kuid ei tee inimese eest otsuseid. Need tuleb igaühel endal teha.

Peaspetsialisti sõnul saab ohvriabi kaudu vajadusel taotleda tasuta psühholoogilist nõustamist nii ohvrile kui tema perekonnaliikmetele. «Seda saab taotleda kolme aasta jooksul pärast süüteo toimepanemist. Raskete kuritegude puhul on võimalik taotleda kuriteoohvri hüvitist, milleks annab õiguse raske tervisekahjustus, vähemalt kuus kuud kestev tervisehäire või ohvri surm.»

Ohvriabi keskendub vaid ohvrile ja tema probleemidele. Eesmärgiks on säilitada või parandada ohvri toimetulekuvõimet. Ohvriabisse pöördumisel on hea omale aeg kinni panna, kuid pöörduda võib ka telefoni või e-maili teel. Soovi korral võib pöörduja jääda anonüümseks. Valga ohvriabikeskuse kontaktandmed on:  Puiestee 4 (politsei maja), tel 764 0664; 521 8088; valga.oa@sotsiaalkindlustusamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles