Kliinikud pakuvad teenuseid soodsamalt

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduta kassid
Koduta kassid Foto: arhiiv

Kassid ja koerad võivad tuua ilmale kuni kolm-neli pesakonda aastas, igaühes keskmiselt viis poega.

Eesti Loomakaitse Selts kutsub kõiki kassi- ja koeraomanikke üles steriliseerima ja kastreerima oma lemmikuid enne kevadist poegimisaega – vältimaks soovimatuid järglasi, haigusi ja stressis koduloomi. 16. märtsist 12. aprillini pakub tavapärasest soodsamalt steriliseerimisi ja kastreerimisi kaheksa loomakliinikut üle Eesti.

Emaste lemmikloomade steriliseerimine ja isaste kastreerimine aitab vähendada hulkuvate loomade arvu tänavatel: näiteks kassid ja koerad toovad ilmale vähemalt kolm-neli pesakonda aastas, igaühes keskmiselt viis poega. Varjupaigad on täis hüljatud loomi, sest lemmikloomi sünnib piiramatult ja kontrollimatult rohkem kui on neile kodusid, igal aastal hukatakse kahetsusväärselt palju elujõulisi koeri ja kasse.

Paljud loomaarstid ja teaduslikud uuringud kinnitavad, et steriliseerimine on emase lemmiklooma tervisele ja enesetundele hea, vähendades tunduvalt emakapõletike, piimanäärme-, emaka- ja munasarjavähi riski, samuti hoides eemale võõraid ja haigusi edasi kandvaid isasloomi. Emase looma jooksuaeg, tiinus ja imetamine on loomale kurnav ning stressirohke.

Kastreeritud isased lemmikloomad on tervemad ja rahulikumad, muutudes tavaliselt kodusemaks, sest enam ei ahvatle ümbruses indlevad emased neid hulkuma ja teiste isastega kaklema. Kastreerimine ennetab munandite vähi teket, eesnäärme probleeme, perianaalsete kasvajate ja songade kujunemist.

Kampaaniaperioodi jooksul on kasside ja/või koerte steriliseerimiseks ja kastreerimiseks valmis pakkuma oma teenuseid tavapärasest soodsamalt Tallinnas Vilde tee loomakliinik, Mustakivi Loomakliinik ja Best-Vet Eliit Loomakliinik, Tartus loomakliinik Felivet, Viljandis Piia Vilu Väikeloomakliinik, Pärnu varjupaiga kliinik, Keila Loomakliinik ja Rakvere Loomakliinik.

Eesti Loomakaitse Selts on 2000. aasta kevadest tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missioon on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles