Lüllemäel saab imetleda kohalike käsitöömeistrite näputööd

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Märtsi lõpuni saab Lüllemäel, Karula valla kultuuri- ja huvialakeskuse kaminasaalis imetleda kohalike käsitöömeistrite näitust "Ise tehtud, hästi tehtud". Valla kultuuritööaja Ene Kaasi sõnul on väljapanek tore vaheldus järjestikku üleval olnud külalisnäitustele.

Meil on siin viimasel ajal olnud järjest näitused, kuidagi on nii hästi läinud. Viimati oligi  Valga Muuseumi direktori Andres Rattasepa tohutööde näitus „Märsiga teele...“. Enne seda olid samuti kõrgetasemelised näitused Võrumaa suitsusaunadest ja „Pärand elab!“.

„Peale seda oli väike vahe sees ja märtsis ei olnudki midagi üles panna. Siis hõikasin, et kellel on midagi näidata ja kohe kajas vastu ka,“  räägib Kaas. „Esiti pakuti nuno-viltimise tehnikas kangaid. (Nuno-viltimine tähendab kanga ja vildi ühendamist rullimise teel – L.M.). Kangas on väga efektne ning sellest saab hiljem teha toredaid kotte, patju ja erinevaid riideesemeid ning seda saab ka värvida. Villakihi paksusest oleneb töö paksus ja jäikus. Mida rohkem villa seda paksem ja jäigem tuleb valmiskangas,“ tutvustab Kaas eksponaate.

„Järgmine pakkumine oli ristpistes pildid. Siis tulid veel lapitööd ning kangastelgedel kootud sõbad-vaibad. Kokku sai päris korralik näitus.“

Seintel veel lambavillakud kohalikult ettevõttelt Maavillane OÜ. „See on taas selline omamoodi tehnika, villaloorile vilditud lambavillak. Lammas proovitakse pügada nii, et villak jääb terveks, üheks tükiks, tulemus jätab mulje, nagu oleks lambanahk. Seda saab isegi pesumasinas pesta ja on üldse väga vastupidav,“ jagab Ene Kaas oma vaimustust. „Seda saab kasutada kõikjal, auto istmekattena või põrandal. Mulle meeldib just see omapära, et selline „lambanahkade“ tootmine on ka lambasõbralik, ühelt lambalt saab ju mitu nahka.“

Näitus jääb üles kuu lõpuni, aprillis võib juba tutvuda Võru muuseumi Vana-Võrumaa kindakirjade ja kinnastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles