Valga maavanem ei pea edasist kohtuvaidlust mõttekaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks

Maavanem Margus Lepik ei pea edasist kohtuvaidlust Otepää vallavolikoguga enam mõttekaks, andis teada Valga maavalitsuse avalike suhete juht Kaja Mõts.

Maavanem palus 22. augustil halduskohtul tühistada Otepää vallavolikogu 10. juuli 2014 otsused, mis puudutasid volikogu esimehe Jaanus Raidali puhkuse tühistamise korduvkinnitust ja vallavanema umbusaldamist. Kohus lahutas need kaks asja üksteisest, leides, et volikogu esimehe puhkuse tühistamise korduvkinnitus on halduse siseakt ning sellel puudub mõju haldusvälistele isikutele. Kohus asus kohtumääruses seisukohale, et maavanemal puudub selles osas protestiõigus.

«Kohtusse avalduse tegemise hetkel oli olukord Otepää vallas katastroofiline, sest kohapeal oli kaks paralleelselt  ametisolevat valitsust ning vastuvõetud otsused ei kannatanud mingit juriidilist kriitikat. Seega oli maavanemal ainuõige otsus pöörduda kohtu poole,» seisab pressiteates.

«Meie jaoks oli küsimuseks protseduurireeglite rikkumine. Kuna kohus lahutas protseduurilise poole sisulisest poolest, siis pole Otepää vallavolikogu otsuste õiguspärasuse edasine lahendamine kohtuvaidluse vormis mõttekas. Seega praktilise otstarbekuse huvides me edasi ei kaeba,» selgitas maavanem Margus Lepik olukorda.

Küll on aga maavanem jätkuvalt halduskohtust erineval arvamusel volikogu esimehe Jaanus Raidali pädevuse osas antud volikogu istungi kokku kutsumisel. Sellise juriidilise vaidluse kohta on olemas ka riigikohtu lahend.

2. septembril valis vallavolikogu vallavanema ja kinnitas ametisse vallavalitsuse. Sellega oli kohtusse pöördumise eesmärk sisuliselt täidetud. «Meie soov on, et kohalik võim toimiks. Avalikkuse huvi on selles, et Otepääl poleks pidevat võimuvaakumit ja ebastabiilsust. Selle eesmärgi oleme kohtu poole pöördumisega täitnud,» ütles Lepik. «Praeguseks on Otepää uus valitsus läbi vaadanud ja korrektselt uuesti vastu võtnud eelmise valitsuse otsused.»

Otepää valla asjaajamine tekitab küsimusi ka volikogu liikmete hulgas ning vastavasisulisi taotlusi on maavanema järelevalvesse tulnud teisigi. Ka praegu teostab maavanem järelevalvet Otepää vallavolikogus vastu võetud otsuste üle.

Valimisliidu Meie Kodu fraktsiooni esimees Siim Kalda kirjutas oma 22. veebruari haldusjärelevalve algatamise avalduses, et Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Raidal ei pea vajalikuks valla põhimääruse ega kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse normide järgimist vallavolikogu istungite ettevalmistamisel ja läbiviimisel. Ta lisas ka, et vallavolikogu esimees on korduvalt rikkunud seaduslikkuse printsiipi.

«Selle kohtuprotsessi tulemusena on Otepää vallavolikogu asunud nüüdisajastama valla põhimäärust ja loodetavasti suudab selle ka lähiajal vastu võtta. Põhimääruse ajakohastamine annab vähem ruumi erinevatele tõlgendustele ning väldib suuremaid vaidlusi vallavolikogu liikmete vahel,» ütles maavanem Margus Lepik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles