Õunapuude lõikamisest koduaias: lõikus tagab parema saagi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tehtud tugev noorenduslõikus, mille järel hakkasid kohe vohama vesikasvud. Õigeaegselt eemaldamata kasvud on nüüdseks puule pigem koormaks ja võtavad liigselt ressurssi.
tehtud tugev noorenduslõikus, mille järel hakkasid kohe vohama vesikasvud. Õigeaegselt eemaldamata kasvud on nüüdseks puule pigem koormaks ja võtavad liigselt ressurssi. Foto: Rein Säinas

Esimeste ilusate kevadiste ilmadega hoogustuvad suvilates ja koduaedades kevadised korrastustööd. Iga aiapidaja suur katsumus on oma õunapuudele nii-öelda kaubandusliku väljanägemise andmine. Olles ise aastaid õunapuude lõikamisega tegelenud ja sellekohast õpet saanud, jagan oma tähelepanekuid ja mõtteid teistegagi.

Esimene asi, mida enne puu kallale minemist teha, on aeg maha võtta ja mõtelda, mis on lõikamise eesmärk ja mismoodi tahad, et puu pärast välja näeb. Igasugune vale lõikus kurnab puud. Üldjoontes on valida kas hooldus- või noorenduslõikuse vahel.

Hoolduslõikuse puhul on tavaliselt tegemist vesikasvude ja sama aasta kasvude lõikamisega. Selle alla käib ka kuivade okste eemaldamine. Noorenduslõikuse puhul aga tehakse tavaliselt vana puu madalamaks ja hõredamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles