Vaatlejad keskenduvad ohtlikele nähtustele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa aasta jooksul on Eesti äikesevaatlejad teostanud kokku juba enam kui 15 000 vaatlust.
Üheksa aasta jooksul on Eesti äikesevaatlejad teostanud kokku juba enam kui 15 000 vaatlust. Foto: Jüri Rüsülainen / Valgamaalane

Kümnendat vaatlushooaega alustav Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib uusi huvilisi, kes aitaks koguda andmeid äikese ja ohtlike äikesenähtuste esinemise kohta Eestis.

Sellest aastast on vaatlusmetoodika võrgu koordinaatori Regina Alberi sõnul varasemast lihtsam. «Äikesevaatlused hõlmavad nüüdsest vaid äikese algus- ja lõpuaegade ning intensiivsuse registreerimist.»

Senisest suuremat rõhku pööratakse aga ohtlikele ilmanähtustele. «Nende leviku täpsem uurimine on aktuaalne kogu Euroopas. Vaatlejatel, kellel ei ole aega äikesevaatlustega tegeleda, on nüüdsest võimalik osaleda ainult ohtlike nähtuste vaatlemisel. Keskmine vaatleja kohtab selliseid nähtuseid vaid mõnel korral aastas, seega on andmete kogumisse võimalik panustada ka minimaalse ajakuluga,» selgitas Alber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles