Võimutüli leegid lõid Otepääl taas lõkkele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui umbusalduse avaldajate vaimusilmas on Jaanus Raidali päevad Otepää vallavolikogu esimehena sama hästi kui loetud, siis staažika omavalitsustegelase enda sõnul pole miski veel kindel.
Kui umbusalduse avaldajate vaimusilmas on Jaanus Raidali päevad Otepää vallavolikogu esimehena sama hästi kui loetud, siis staažika omavalitsustegelase enda sõnul pole miski veel kindel. Foto: Arvo Meeks

Otepää volikogu istungil anti sisse umbusaldusavaldus volikogu esimehe Jaanus Raidali suhtes. Põhiliselt heidavad kümme saadikut Raidalile ette vallavalitsuse töösse sekkumist ja valla arengu peatumist.

Otepää Kodaniku esindaja Kuldar Veere väitel annab valimisliidu Otepää esindajana volikokku valitud Raidal vallavalitsuse liikmetele pidevalt käske. «Temal vahet pole, kas on volikogu või vallavalitsuse inimesed – see on sobimatu.»

Et asjad Otepää vallamajas just sel moel käivad, kinnitasid ka IRLi ainus esindaja volikogus Peeter Kangur ning samuti umbusaldusavaldusele allkirjad andnud Reformierakonna fraktsiooni esimees Enn Sepma.

Süüdistustega ei nõustu

Jaanus Raidal kriitikaga päri pole. «Ma ei saa sellest aru. Ma ei ole vallavalitsuse tööd kuidagi seganud. Sellised süüdistused on täielik üllatus.»

Samas tunnistas Raidal, et umbusaldusavalduse sisseandmine polnud ootamatu. «Otepää Kodanik ja Kuldar Veere isiklikult ihkasid minust ammu lahti saada – juba eelmisel kevadel läks see asi käima.»

Otepää Kodanik ja IRL tegid ka Raidalile eelnevalt ettepaneku vabatahtlikult tagasi astuda. Volikogu esimehe sõnul ei näinud ta selleks vähimatki põhjust. «Olen enda poolt kõik Otepää arengu heaks teinud.»

Areng seiskunud?

Enn Sepma sõnul on aga Otepääl areng hoopis seiskunud. «Elu peab arenema, praegu aga pole siinne elu konkurentsivõimeline. Ega ma Raidalit nii väga süüdista ega arva, et tema kõiges süüdi on. Ent mingi muutus peab tulema.»

Ühe põhjusena, miks areng toppama on jäänud, näevad nii Sepma, Kangur kui Veere seda, et Otepää volikogus pole selget koalitsiooni. Just äratundmine, et seda ilmselt ei tekigi, sundinud eelmise aasta lõpus Otepää Kodanikku otsima koalitsioonipartnereid. «Oli näha, et volikogu eri osalpooled ajavad eri asja ja koostööd pole,» tõdes Veere.

Tema kinnitusel püüti leida ühisosa kõigi teiste volikogu jõudude esindajatega: sealhulgas kolme saadikuga esindatud valimisliiduga Meie Kodu, mille liikmete nimesid umbusaldusavalduselt ei leia.

Peeter Kangur tunnistas, et eri osapooled on tõepoolest juba mõnda aega üksteise seisukohti kombanud. IRL oli esialgu tema sõnul veidi ettevaatlik. «Tol hetkel ei tundunud koalitsiooni teke veel kuigi tõenäoline.»

Jaanus Raidalil on enda kinnitusel siiralt kahju, et valimiste eel õhus olnud mõte, et volikogus võiks hakkama saada ilma koalitsiooni-opositsiooni eraldusjoonteta ja Otepääle lõpuks poliitiline stabiilsus saabuks, lörri on läinud. «Paraku polnud teised jõud piisavalt kompromissialtid. Valimisliit Otepää on omalt poolt kogu aeg koostööd pakkunud. Samas pole vastaspoole ambitsioonid ja võimujanu seda võimaldanud.»

Ka Kuldar Veere kahetseb koostöö puudumist

Lisaks näeb ta kujunenud olukorra taga endise vallajuhi Kuldar Veere isiklikku kibestumist, kuna tema valitsusaeg vallajuhi toolil jäi lühikeseks. Kuldar Veere sõnul on selline väide põhjendamatu. Ka tema on enda sõnul kurb, et volikogus koostööd pole.

Selles, et umbusaldusavaldus volikogu 30. aprilli istungil läbi läheb, Veere enda sõnul ei kahtle. «Kümme allkirja on ju ikkagi avaldusel all,» viitas ta.

Jaanus Raidali sõnul pole aga veel miski kindel. «Praegu pole volikogu jõudude vahel veel mingeid kindlaid kokkuleppeid. Samas on meil siin kõik kõigiga seotud ja väga kerge on kedagi meelt muutma panna. Selliseid asju on Otepääl juhtunud korduvalt,» kinnitas Raidal eile.

Vallavolikogus on valimisliit Otepää Kodanik esindatud viie, Reformierakond nelja, valimisliit Meie Kodu kolme, valimisliit Otepää kahe ja IRL ühe saadikuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles