Kauplused müüsid ohtlikke lelusid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leidsime müügilt viis lastele ohtlikku mänguasja. Müügikeskkonnas chilli.ee (Chilli Deals OÜ) müüdi tegelaskujude lumekuninganna ja igavene talv komplekti Frozenfr, millest leiti ftalaate lubatust 100 korda rohkem.
Leidsime müügilt viis lastele ohtlikku mänguasja. Müügikeskkonnas chilli.ee (Chilli Deals OÜ) müüdi tegelaskujude lumekuninganna ja igavene talv komplekti Frozenfr, millest leiti ftalaate lubatust 100 korda rohkem. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet võttis tänavu veebruaris ja märtsis ftalaatide sisalduse testimiseks kaubandusest seitse mänguasja, millest viis sisaldasid ftalaate lubatust 100 kuni 880 korda rohkem.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega ja võivad kahjustada hormoonsüsteemi.

Müügikeskkonnas chilli.ee (Chilli Deals OÜ) müüdi tegelaskujude lumekuninganna ja igavene talv komplekti Frozenfr, millest leiti ftalaate lubatust 100 korda rohkem.

Nuku Beauty Toys Fairy Series koostises oli ftalaate lubatust 430 korda rohkem. Nukku müüdi 1 Euro OÜ Tallinnas Mustamäel asuvas kaupluses MEKA, kes on ka kauba maaletooja.

Nukk Finery Girl Melody sisaldas ftalaate lubatust 510 korda rohkem. Toode oli müügil FIE Olga Tsvetkova kaupluses Sillamäel. Toote maaletooja oli Honger OÜ.

500 korda lubatust rohkem ftalaate sisaldas nukk Very Funny Girl, mis oli müügil Jõgeva Majandusühistu kaupluses Mustvees. Toote Maaletooja on Kräss OÜ.

Mänguasjas My Littly Pony ftalaatide sisaldus ületas lubatud piiri 880 kordselt. Poni oli müügil Pärnus Akela Kaup OÜ kaupluses Tuhat Vajalikku Asja.

Tooteid testis terviseameti labor. Tarbijakaitseamet alustas kõigi nimetatud ettevõtjate suhtes haldusmenetlust. Praeguseks on ettevõtted tooted ameti menetluste tulemusena müügilt eemaldanud ja tagasi kutsunud.

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et tarbijal on õigus ohtlik toode kauplejale tagastada ja saada tagasi makstud raha. Selleks peab ta pöörduma kauplusesse, kust toote ostis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles