Valvsad valgalased nurjasid kaks poeröövi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvalise elukeskkonna loomine on inimeste enda teha. Kadri Kuus (vasakult), Anneli Pruli ja linnapea Kalev Härgi teisel käel istuv Ain Joosu ei pidanud paljuks haarata telefonitoru ja teavitada politseid kurikaelte tegutsemisest.
Turvalise elukeskkonna loomine on inimeste enda teha. Kadri Kuus (vasakult), Anneli Pruli ja linnapea Kalev Härgi teisel käel istuv Ain Joosu ei pidanud paljuks haarata telefonitoru ja teavitada politseid kurikaelte tegutsemisest. Foto: Rein Säinas

Tänu tähelepanelikele linnakodanikele, kes kurikaelu tegutsemas nähes sellest kohe politseile teada andsid, jäi Valgas hiljuti pooleli kaks kaupluseröövi.

Et rõhutada, kui tähtis selline kodanikuaktiivsus on, kutsuti need kolm valvsat inimest, Ain Joosu, Anneli Pruli ja Kadri Kuus, teisipäeval Valga politseijaoskonda, et kohalik politseijuht ja linnapea saaksid neile isiklikult tänu avaldada.

Esimene katkijäänud rööv sai alguse 23. aprillil kell 23.30, kui Valgas Uuel tänaval asuva Sõpruse kaupluse juures võis näha hargnemas justkui märulifilmi. Kauplusel lõhuti kiviga pea- ja vaheukse klaasid ning nende kaudu tungis sinna üks meeskodanik.

Poevaras tabati otse teolt

Juhtumit pealt näinud Ain Joosu helistas kohe häirekeskusesse ning kuni politsei saabumiseni andis infot toimuva kohta. Kohale saabunud patrull sisenes kauplusse ning tõi peagi sealt välja 26aastase mehe.

«Köögiaknast jälgisin, kuidas üks inimene autode vahel liikus. Korraga köitis mu tähelepanu imelik klirin ja nägin, kuidas see inimene minema jooksis. Kui ta mõne hetke pärast tagasi tuli, võtsin juba igaks juhuks telefoni valmis. Kui ta juba poodi sisse hakkas ronima, helistasin häirekeskusele ja teatasin sissemurdmisest,» rääkis Joosu.

Tema sõnul oli hinges põnevust ja adrenaliini küllaga. Samas ei kahelnud ta hetkekski, kas helistada politseisse või mitte.

Samal ajal tuli häirekeskusele teinegi kõne. Helistas Anneli Pruli, kes – nagu pärast selgus – kutsus politseile politsei. «Kuulsin imelikku klirinat ning kui akna peale läksin, nägin, kuidas keegi poodi sisse tungis ja seal taskulambiga valgustades ringi liigub. Haarasin kohe telefoni ja helistasin häirekeskusesse. Kui poes tuled põlema pandi, märkasin, et tegemist oli politseinikega,» meenutas naine.

«Tunne oli nagu filmis. Magadagi ei saanud pärast. Ärevus oli nii suur. Alati tasub sellistel puhkudel helistada: endal hakkab kergem. Muidu hakkab pärast südame alt kripeldama, et miks ma ei helistanud,» lisas Pruli.

Otsus helistada tuli kohe

Teine taoline juhtum leidis aset mõne päeva pärast, ööl vastu 26. aprilli. Valgas Võru tänaval asuva A&O kaupluse läheduses elav Kadri Kuus nägi poe ümber kahtlast tegevust ning pidas targemaks sellest politseile teada anda.

«Otsus helistada tuli kohe. Eks väike põnevus ja värin olid ka sees. Kuna siia poodi taheti juba mõni öö tagasi sisse murda, jäi selline tegevus kohe silma,» lisas naine.

Kohale saabunud patrull tuvastas, et ukse lõhkumise teel tungiti sisse tühjana seisvasse sööklahoonesse, mille kaudu omakorda sooviti sisse murda A&O kauplusesse. Politsei tabas Valli tänaval 16aastase noormehe, kes tunnistas puhtsüdamlikult kavatsust kauplusesse tungida.

Turvalisus algab meist endist

Valga politseijaoskonna juhi Tiit Alliku sõnul on turvalisuse olemus just selles, kuidas ennast tunneme keskkonnas, kus viibime, ja kuidas oleme valmis seda kujundama. «Kas oleme valmis reageerima asjadele, mis meid segavad, häirivad, ohustavad? Kas saame abi oma sõbralt ja naabrilt? Kõik hakkab pihta meist endist.»

«Tänane koosviibimine on tagasivaade mõni nädal tagasi toimunud juhtumitele, kus inimesed nägid pealt toime pandud õigusrikkumisi. Nad sekkusid nii, et edastasid juhtunu kohta info õigeaegselt, õigesse kohta ja õigesti,» tunnustas Allik tähelepanelikke helistajaid.

«Tulemus oli, et koostöös politseiga suudeti õigusrikkumised peatada. Need näited ei ole Valgamaal enam ainulaadsed. Mitme juhtumi puhul on kodanikud olnud väärtusliku infoga politseile väga suureks abiks,» ütles politseijuht, julgustades inimesi ka edaspidi oma tähelepanekutest politseile teada andma.

«Ühtlasi tuletame meelde, et märgates süüteo toimepanemist, on oluline mitte vahetult sekkuda ja ennast sellega ohtu panna, vaid piisab märkamisest ja sellest politseile teatamisest,» lisas Allik.

«Valga linn tänab julgeid, kes astuvad välja mugavusseisundist ja annavad teada, kui näevad kurikaelu tegutsemas,» andis oma tänusõnad edasi linnapea Kalev Härk.

«Politseijõududega üksinda kogukonna toeta pole võimalik turvalisust tagada. Igaüks saab kaasa aidata sellega, kui kutsub korrarikkujad korrale või teavitab julgelt politseid juba ka siis, kui märkab kergemaid õigusrikkumisi,» lisas linnapea.

«Kui seda ei tehta, saavad korrarikkujaid veelgi julgust ja kuriteod võivad muutuda veelgi raskemaks. Valga linn saab suveks uuendatud valvekaamerate süsteemi ja sügistalveks tunduvalt parema tänavavalgustuse. Need abinõud peaksid veel rohkem peletama pahategijaid Valga linnast kaugemale.»

Valvsad linnakodanikud pälvisid Lõuna prefekti tänukirja ja meene, omalt poolt tunnustas neid ka Valga linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles