Õemehe surnuks peksnud mees kohtuotsusega ei nõustu

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andi süüdimõistev kohtuotsus tehti teatavaks 20.mail Tartu Maakohtu Valga kohtumajas.
Andi süüdimõistev kohtuotsus tehti teatavaks 20.mail Tartu Maakohtu Valga kohtumajas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 20. mail kõlas Tartu maakohtu Valga kohtumajas otsus, mille kohaselt eelmise aasta augustis õemehe surnuks peksnud Andi Tammeorg aastateks vangatrellide taha minema peab. Kohtualune otsusega ei nõustunud.

Kohus mõistis 28aastane Tammeoru süüdi tapmises ja kehalises väärkohtlemises, mille eest peab ta maksma seitsme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Karistusaja alguseks loetakse eelmise aasta 11. augustit, mil Tammeorg kinni peeti. Lisaks peab süüdimõistetu hüvitama kuriteoga tekitatud 896eurose kahju kannatanu õele ja tasuma 3446 eurot menetluskuludeks.

Kaklus, mis sai väidetavalt alguse Tammeoru kavatsusest kaitsta oma õde 24aastase Indreku «kiusamise» eest, lõppes viimase surmaga. Nimelt külastas Tammeorg eelmise aasta 11. augusti öösel oma õemeest Valgas Pärna puiesteel asuvas kortermajas. Järgmisel hommikul avastas mehe raskete vägivallatunnustega surnukeha Indreku õde Kaire.

Vägivaldset peksmist, millest Andi pääses vaid veriseks löödud sõrmenukkidega, süüalune ei eitanud. Samas kinnitas mees, et tema kavatsus ei olnud kindlasti kedagi tappa ning tema sõnul jäi Indrek temast maha oimetu, kuid siiski elusana. Kuna kuritööl puudusid tunnistajad, pidi juhtumi asjaolud selgitama välja menetlus.

Meditsiiniekspertide sõnul oli Indreku surma põhjus raskekujuline nina- ja peatrauma, mis põhjustas mehe kiire surma. Kannatanule kuuluvad verepritsmed kortermaja trepikoja trepil, seintel ja laes ning jalatsijäljed Indreku peas andsid tunnistust sellest, et kaklus oli ülimalt intensiivne. Süüaluse väidet, et pärast kaklust Indrek teadvusel oli ja ta arvas teda toibuvat, tuli võtta mehe sõnast.

Arvestades juhtumi jõhkrust ja kurba lõpplahendust, taotles prokurör süüalusele kokku kaheksa-aastast vanglakaristust, vastavalt karistusseadustiku paragrahvidele 113 ja 121, mis puudutavad tapmist ja kehalist väärkohtlemist.

Kaitsja pidas seevastu õigeks määrata Tammeorule kuueaastane karistus paragrahvide 117, 118 ja 121 järgi, kus tapmist asendas surma põhjustamine ettevaatamatusest ja surmaga lõppeva tervisekahjustuse tekitamine.

Kohtuniku sõnul võttis kohus otsust tehes arvesse süüaluse vabatahtlikku ülestunnistust ja siirast kahetsust, kuid leidis samas, et peksmise tõsidus ja Tammeoru hoolimatus Indreku edasise saatuse üle on piisavad tapmissüü tõendamiseks ja karistamiseks.

Tammeorule antud lühidas sõnavõtus ütles mees, et tema kohtuotsusega nõus ei ole. Enda sõnul ei olnud tal kavatsust Indrekut tappa ning seega ta ei pea õiglaseks, et teda ka tapmise eest süüdi mõistetakse.

Kohtumenetluse pooled saavad eilse otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 19. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles