Kustutatakse ulatuslikku metsatulekahju

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto. Foto on illustratiivne.
Päästeauto. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna toimub Viljandimaal Ruhijärve ääres Eesti ja Läti päästeala koostööõppus «Ruhijärve Mets 2010».


Õppuse käigus imiteeritakse ulatusliku metsatulekahju likvideerimist Eesti-Läti piirilähedasel alal, kuhu lisaks piirkonnas olemasolevale metsakustutusvarustusele kaasatakse naaberriigi päästeressurss.

Õppusel hinnatakse kahe riigi päästealast koostööd ulatusliku metsatulekahju korral, samuti asutustevahelist koostööd suurõnnetustel nende vastutusalas. Koguneb ka Lõuna-Eesti päästekeskuse kriisimeeskond, kelle ülesanne on tagada suurõnnetuse lahendamiseks kõik vajaminevad ressursid ning avalikkuse teavitamine.

«Metsatulekahjud on Eestis ühed levinumad ulatuslikud ja pikaajalised suurõnnetused, seetõttu tuleb valmisolekut nendega toimetulekuks pidevalt parandada. Kui aga suur metsatulekahju peaks juhtuma kahe riigi piirialal, peab olema täpselt selge, kuidas üksteisele päästealast abi ostutakse. Seda me Ruhijärve õppusel testimegi,» sõnas õppuse üldjuht, Lõuna-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juht Mart Haljaste.

Stsenaariumi kohaselt on kuivade ja kuumade ilmade tõttu metsad väga tuleohtlikud. Puhkajate hooletuse tõttu on süttinud Ruhijärve lähedal metsaalune taimestik. Tugeva, edelast puhuva tuule tõttu kandub põlengu kiiresti märkimisväärselt suurele territooriumile. Tuule suuna ja kiiruse tõttu on põlengusuitsu leviku oht lähedalasutavate külade suunas.

Õppusel imiteeritavale metsatulekahjule reageerivad reaalajas lisaks Viljandimaa päästekomandodele ja Viljandi operatiivkorrapidajale Mõisaküla ja Karski-Nuia vabatahtlikud, Läti päästjad (Ruhja ja Valmiera päästemeeskonnad, piirkonna operatiivkorrapidaja), Tõrva ja
Kilingi-Nõmme päästekomandod. Õppusele on kaasatud politsei, Riigimetsa Majandamise Keskuse ja keskkonnainspektsiooni esindajad.

Õppuse tõttu liigub neljapäeval Viljandi maakonnas tavapärasest rohkem päästeteenistuse alarmsõidukeid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles