Linnalapsed lähevad piimafarmi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Juba nädala pärast, 28. mail saavad sajad Eestimaa koolilapsed rohkem aimu selle kohta, kuskohast tuleb piim nende toidulauale, kuidas elavad lehmad ja millist tehnikat põllumehed tänapäeval piimatootmiseks kasutavad.

Nimelt korraldab Eesti põllumajandus-kaubanduskoda koos piimatootjate ühistuga EPIKO karjalaskepäeva, kus igas maakonnas viiakse linnas elavad koolilapsed ühte farmi loomade ja piimatootmisega tutvuma. Miks seda tehakse? Aga sellepärast, et Eestis on piimatoodete tarbimine ühe elaniku kohta viimase kümne aastaga vähenenud.

Kui kümme aastat tagasi tarbiti Eestis konjunktuuriinstituudi andmetel elaniku kohta 329 kilogrammi piimatooteid aastas, siis 2013. aastal oli vastav näitaja TNS EMORi andmetel 309. See tähendab piimatoodete tarbimise mahu vähenemist 6,1 protsenti.

Seepärast alustas Eesti põllumajandus-kaubanduskoda tänavu ka kolmeaastase, eelkõige lastele ja noortele suunatud piimaprogrammi elluviimisega, et parandada värske piima ja piimatoodete mainet ja suurendada taas piimatoodete tarbimist.

28. mail ongi kavas igas maakonnas viia linnas koolis käivad lapsed külastama piimafarme, et nad saaksid rohkem aimu sellest, kuidas piima toodetakse. Lapsed, aga tihti ka nende vanemad, ei tea enam, kuidas maal elatakse, kust jõuavad piim ja piimatooted nende lauale. See tendents, mis varem oli iseloomulik Eesti suurematele linnadele, on jõudmas järjest rohkem ka maakonnakeskustesse.

Karjalaskepäeval on plaanis lastele tutvustada piimafarme, et lapsed näeksid oma silmaga lauta, loomi, lüpsmist, saaksid maitsta piimatooteid, et nad saaksid paremini aru, kuidas lehmi peetakse ja lüpstakse, «võetakse piim lehma seest välja», kuidas jõuavad piimatooted meie toidulauale.

Igast maakonnast on kavas farmidesse tuua vähemalt 100 last. Ettevõtted, mida lapsed külastavad, kuuluvad Eesti parimate piimatootjate hulka. Mitu karjalaskepäeval külalisi vastuvõtvat põllumeest on pärjatud aasta põllumehe, aasta talu või parima piimakarjakasvataja auväärse tiitliga.

Need on tublid põllumehed, kellele piimatootmine on põhitöö ja tegevus. Nad hoolivad loomadest ja leiavad, et see töö tasub tegemist. Neid võlub töötamine looduse keskel ja värskes õhus ning see, et nad näevad oma töö tulemusest kogu ühiskonnale kasu tõusvat.

Valgamaal külastavad lapsed järgmisel neljapäeval Sangaste vallas Tiidu külas asuvat Kesa Agro OÜ Kolmimäe farmi. Lapsed viib ekskursioonile ja tutvustab neile piimatootmist firma juht Venda Vihmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles