Tark emakeelne masin võib päästa äkksurmast

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinitehnika ja -tarvikutega tegeleva ettevõtte AS Semetron müügijuht Jarmo Oberst demonstreeris Valga spordihalli töötajatele AEDi tööpõhimõtet kaasatoodud mannekeenil.
Meditsiinitehnika ja -tarvikutega tegeleva ettevõtte AS Semetron müügijuht Jarmo Oberst demonstreeris Valga spordihalli töötajatele AEDi tööpõhimõtet kaasatoodud mannekeenil. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

AED ehk automaatne kehaväline defibrillaator saab päästa inimese elu äkksurmale järgnevate esimeste, kõige kriitilisemate minutite jooksul. Üks selline asub nüüdsest ka Valga spordihallis.

Teisipäeval Valga spordihalli personalile antud esitluses ja demonstratsioonis rõhutas meditsiinitehnika ja -tarvikute müügi ja vahendamisega tegeleva ettevõtte AS Semetron müügijuht Jarmo Oberst, et inimese elu päästmisel mängivad tähtsaimat rolli esimesed minutid pärast südame seiskumist. See on aeg, kui tihtipeale alles hädaabinumbrit valitakse.

Obersti sõnul esineb ootamatut eelnevate sümptomiteta südameseiskumist ehk äkksurma Eestis keskmiselt 3000 inimesel aastas. «Nii-öelda tunnistajate juuresolekul juhtub seda umbkaudu 700 inimesel aastas ning neist omakorda pooli üritatakse elustada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles