Kõige targemaks osutusid vene kooli õpilaste vanemad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga vene gümnaasium
Valga vene gümnaasium Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolm kuud kestnud üle-eestilises targa vanema testis kontrollis oma kasvatusalaseid teadmisi üle 4500 lapsevanema. Valgamaal saavutasid siseministeeriumist edastatud teabe kohaselt parima tulemuse Valga vene gümnaasiumis õppivate laste emad-isad.

Teavitusprogrammi «Tark vanem» veebipõhises testis pidid vanemad lahendama ja analüüsima etteantud olukordi, kuidas lastega alkoholiteemadel rääkida ning nendega arukaid kokkuleppeid sõlmida. Üle 30 000 testi täitnud lapsevanemast registreeris oma tulemuse rohkem kui 4500, kes osalesid ka koolidevahelisel võistlusel. Valgamaa koolide pingereas tuli teisele kohale Tsirguliina keskkool ja kolmandale Otepää gümnaasium.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul võtsid testist eriti aktiivselt osa just algklassides käivate laste vanemad, kes on ka tänavuse projekti peamine sihtgrupp. «Kahjuks näitavad uuringud, et lapsed proovivad alkoholi juba väga varajases eas, seega on parim aeg ennetustööga alustamiseks juba algklassides,» sõnas Pevkur.

«Vastutustundliku vanema ülesanne on olla lapsele eeskujuks, osaleda tema hoiakute kujundamisel ning selgitada, kuidas alkoholile või sigaretile »ei« öelda, kui eakaaslased survet avaldavad,» lisas Pevkur. Ta soovis kõigile lastevanematele kindlat meelt ka algaval koolivaheajal.

Psühholoog Rita Rätsepa sõnul käib täiskasvanutel suviste üritustega sageli kaasas ka alkoholitarbimine, mis annab lastele selge signaali, et see on igati aktsepteeritav ajaviitmisvorm. «Lapsed õpivad meie tegudest, seega võiks iga vanem juba sel suvel teadlikult oma mõtlemist ja käitumist muuta ning näidata, et lastega koos veedetud aeg võib olla tore ka ilma alkoholita,» rääkis Rätsepp.

Ta lisas, et oluline on end ka lapse tegemiste ja suhtlusringkonnaga kursis hoida ning arendavaid ja sihipäraseid tegevusi organiseerida – olgu selleks siis laagrid või ühisüritused perega. «Liigne arvuti taga istumine, igavlemine ja kampades liikumine võivad viia tihti kahjuks ebameeldivate tagajärgedeni.»

Targa vanema testi üleriiklikus arvestuses tuli 413 osalenud kooli seast esimesele kohale Saaremaal asuv Leisi keskkool, teisele Viluste põhikool Põlvamaalt ning kolmandale Turba kool Harjumaalt.

Siseministeeriumi algatatud 5−11aastaste laste vanematele suunatud teavitusprogrammi «Tark vanem» keskmes on veebiportaal tarkvanem.ee, mis pakub põhjalikku teavet kasvatusstiilide kohta ning võimalust oma vanemlikke oskusi testida. Lisaks saab kogu aasta vältel ekspertide käest teema kohta tasuta nõu küsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles