GALERII: Lavastus jutustas Valga linna legendi

Piret Karu
, Lea Margus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede õhtul oli Valga raekoja esisel platsil võimalik näha ja kuulda raekoja 150. aastapäeva tähistavat suurejoonelist etendust - muusikalist lavastust. Ilm oli vabaõhuetenduse jaoks justkui tellitud ja vaatemäng võeti seda jälgima tulnud linnakodanike poolt soojalt vastu.

Veidi üle tunni kestnud etenduses lõi kaasa suur hulk nii valgalastest kultuuritegijaid -  lauljaid, tantsijaid ja muusikuid, kui ka avaliku elu tegelasi. Osalt fantaseeritud, kuid tõesugemetega lugu «Valga linna legend», mille tegelasteks oli linna ajalukku oma jälje jätnud persoonid, jutustas läbi nende lahti linna sündimise loo.

Nende tõeste ja väljamõeldud tegelaskujude hulgas oli paavst Antonio Possevino, Poola nuntsius Alberto Bolognetti, saksa soost aadlikud Tiesenhausen ja Üksküll, Poola kuningas Stephan Bathory, Liivimaa kroonik, Valga raekoja vaim, Valga esimene eestlasest linnapea Johannes Märtson ning üks esimesi eestlasest koolijuhte Marta Pärna. Ka esimestele eestlastest kooliõpetajatele ja heliloojatele hariduse andnud Jānis Cimzel ja siit pärit esimesel Eesti olümpiavõitjal Alfred Neulandil oli etenduses oma roll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles