Peagi stardib Sangastes seikluslik Valgete Teede rattaralli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgete Teede Rattaralli Sangastes.
Valgete Teede Rattaralli Sangastes. Foto: Tarmo Haud

Vähem kui kahe nädala pärast, 20. juunil stardib Sangaste lossi õuelt kolmas Valgete Teede rattaralli.

Peakorraldaja Indrek Kelgu sõnul on see omanäoline ja Eestis ainulaadne võistlus, mis liigitub küll maanteerattasõidu alla, aga rada vürtsitavad asfaldilõikude vahele pikitud kruusateelõigud.
 
Seega on tegu kuulsa Pariisi–Roubaix` võidusõidu eestimaise versiooniga, kus Põhja-Prantsusmaa munakiviteid asendavad Lõuna-Eestile omased valged kruusateed. Ralli sünd ja olemus ongi inspireeritud sellest legendaarsest rattavõistlusest.
 
«Valgete Teede rattaralli eripära teiste Eesti võistluste ees ongi huvitav ja vaheldusrikas rada, mis koosneb küll valdavalt asfaltteest, kuid läbida tuleb ka kuus eri pikkusega kruusalõiku ja seda kõike Sangaste-Lüllemäe-Karula kandi üles-alla looklevatel teedel,» sõnas Kelk.
 
«Soovime pakkuda vaheldust tavapärastele suvistele maanteesõitudele ja lõhkuda rutiinset mõtlemist, et maanteesõit ongi vuramine igavatel asfaltteedel. Pikema, 79,5 kilomeetri pikkuse distantsi puhul tuleb kruusal läbida kuus sektorit, kokku 33 kilomeetrit, mis kahtlemata muudab võidusõidu käigu kaasahaaravaks, sest arvestada tuleb palju rohkemate teguritega kui tavalisel asfaldisõidul,» rääkis peakorraldaja.
 
«Nendele, kes kardavad kummi purunemist kruusateedel, võin öelda, et esiteks on sellel aastal kruusateed väga heas sõidukorras. Kindlasti soovitan oma maanteerattale panna alla kõrgemad 25–27millimeetrised rehvid, mis kindlasti tagavad ka parema vastupidavuse kruusateedel. Ebaõnne puhuks on rajal ka kaks neutraalse tehnilise abi autot ja üks mootorratas, mille juhid püüavad abi anda kõikidele, kellel oma saateautot rajal ei ole.»
 
Rattaralli distantsid on 79,5 ja 23,4 kilomeetrit. Pikem distants kulgeb marsruudil Lossiküla–Tagula–Karula–Lüllemäe–Haabsaare–Valtina–Kobela–Tagula–Lauküla–Vastsemõisa–Lossiküla. Sellel distantsil võtavad mõõtu nii eliitratturid kui ka tugevamad harrastajad, eripäraks 23kilomeetrise distantsi ees on asjaolu, et kasutada võib vaid maantee- või cyclo-krossi jalgrattaid.
 
23 kilomeetri pikkune matkadistants on sobilik ja jõukohane aga igale rattasõbrale. Rajal on üks kruusalõik pikkusega 5,9 kilomeetrit ja rada kulgeb marsruudil Lossiküla–Tagula–Lauküla–Vastsemõisa–Lossiküla. Sellel distantsil on lubatud osaleda igat tüüpi ratastega.
 
Valgete Teede rattaralli kuulub Eesti rahva velotuuri sarja, olles sarja finaaletapp, kus selgitatakse välja ka kolmanda Eesti rahva velotuuri võitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles