Telekanal jätkab vabalevis

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti vabalevi kanaleid edastava Levira teatel on TV3 otsustanud vabalevis ka peale tänavu 1. juulit jätkata. «Selleks, et TV3 ja Kanal 2 vabalevis TasutaTV kaudu näha, ei ole tarvis liituda ühegi tasulise operaatoriga,» rõhutab Levira.

TV3 teatas, et loobub signaali levitamisest õhu kaudu vabalevis osaliselt ning praegune Multiplex 1 levivõrk asendatakse levivõrguga Multiplex 6. Kui Multiplex 1 puhul on vabalevi katvusalaks kogu Eesti, siis Levira hinnangul võimaldab Multiplex 6 vabalevis TV3 jälgida ligi 90 protsendil elanikkonnast. Levivõrgu vahetus toimub sel suvel.

«Tänu otsusele vabalevist osaliselt lahkuda saame senisest rohkem investeerida juba saabuva sügisese teletoodangusse,» ütles TV3 tegevjuht Priit Leito.

Aprilli alguses teatas TV3, et on otsustanud lahkuda vabalevist, mille tõttu 100 000 selle kaudu televiisorit vaatavat isikut seda kanalit enam 1. juulist ei näeks. Mai lõpus teatas Levira, et ka Kanal 2 soovib vabalevist lahkuda. Vähem kui nädal hiljem ütles Kanal 2 juht Urmas Oru, et tegemist on pigem pikaajalise kavaga ja ka peale 1. juulit on Kanal 2 vabalevis nähtav.

Tarbijakaitseamet taunib TV3 käitumist. «Tänaseks on selgunud, et nii Kanal 2 kui ka TV3 jäävad vabalevisse, ent nende varasemad väljaütlemised on vallandanud televisiooniteenuste pakkujaid tegema massilisi kampaaniaid uute klientide püüdmiseks, viidates justnimelt telekanalite vabalevist lahkumisele. Sellise olukorra tekitamine ja tolereerimine on ilmselgelt vastutustundetu televaatajate suhtes,» rõhutas amet pressiteates.

«TV3 teatas 90 protsendi ulatuses vabalevisse jäämisest alles täna, ent varem öeldi avalikkusele, et kanal lahkub vabalevist ning vaatajad näevad nende programmi 1. juulist ainult tasulise televisiooniteenusega liitudes. Ka Kanal 2 on välja öelnud, et lahkub vabalevist, ent koheselt ka ringi otsustanud,» toob amet välja erinevuse kahe kanali vahel.

Hoolimata ajenditest on kogu senist vabalevi vaatajaskonda kutsutud ameti hinnangul jõulise reklaami teel üles liituma tasuliste teleteenustega kiiresti ja soodsalt ning tihti ka tähtajaliselt. Amet pööras nädala alguses saadetud pressiteates tähelepanu just nimelt tähelepanelikkusele lepingute sõlmimisel, viidates sealjuures võimalikele piirangutele ja trahvidele lepingutest hilisemal taganemisel.

Amet on pöördunud ka tasuliste telekanalite vahendajate – operaatorite – poole igasuguse kõnealuse reklaami avaldamise peatamise osas. Ühtlasi kutsus amet ettevõtjaid üles mõistvale suhtumisele tarbijate kampaania ajel tehtud lepingutest taganemise soovi ilmnemisel.

Teleoperaatori Starman sõnul võimaldavad nad klientidel, kes nendega liitusid TV3 vabalevist lahkumise kuulduste tõttu, lepingu lisakuludeta lõpetada.

«Selline sündmuste käik on meie jaoks ootamatu ja üllatav. Oleme teinud pingutusi, et Eesti televaatajatele säilitada nende lemmikkanalid ja selleks teinud suuri investeeringuid. Kujunenud olukorras võimaldame klientidel soovi korral leping ennetähtaegselt lõpetada lisakuludeta,» ütles Starmani kommunikatsioonijuht Kristi Reiland BNSile.

«Soovime kõigi vabalevi vaatajate tähelepanu juhtida asjaolule, et Multiplex 6 ei ole samaväärse levialaga kui Multiplex 1 ja tänased vabalevi vaatajad võivad siiski jääda ilma TV3 pildita,» lisas Reiland.

Elioni teatel sõlmisid nad lepingud heas usus, et nii Kanal 2 kui TV3 tõepoolest vabalevist lahkuvad. Kui mõni äsja liitunud klient soovib lepingust loobuda, langetab ettevõte otsuse lähtudes juhtumi konkreetsetest asjaoludest.

«Kuigi TV3 ja Kanal 2 on varemgi vabalevist lahkumist kaalunud, tuleb TV3 tänane otsus meile üllatusena,» ütles ettevõtte kommunikatsioonijuht Raigo Neudorf BNSile.

«Jätkame ka edaspidi nii praegustele kui tulevastele klientidele kvaliteetse teenuse ja heade pakkumiste suunamist ning hetkel ei näe me põhjust käimasolevaid pakkumisi katkestada,» lisas ta.

«Elion on oma pakkumised üles ehitanud heas usus ja teadmises, et nii Kanal 2 kui TV3 tõepoolest vabalevist lahkuvad. Samas kinnitame, et kõik juhtumid, kus äsja liitunud kliendil on seoses antud teemaga mõni murekoht ja ta soovib lepingust loobuda, vaatame me eraldi läbi ja langetame otsuse lähtudes juhtumi konkreetsetest asjaoludest,» sõnas ta.

Neudorfi sõnul on paljud uued liitujad märkinud, et TV3 sõnum oli nendele hetkel lihtsalt käivitav tegur ning nad olid liitumist kaalunud juba varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles