Hea tava aitab säästa mesilaste elusid

Liisi Ploom
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Mesilaste hukkumist või nende kahjustamist põhjustab pahatihti taimekaitsevahenditest tekkinud mürgistus. Kui kahjuritõrjet aga õigesti ja hea tava reeglite järgi teha, saab massimõrva ära hoida.

Looduse ja korjemaade puudust mesilastel Eestis pole – üle poole meie kodumaa territooriumist on kaetud metsade, soode, rabade, niitudega ja teiste loodusmaastikega. Mesindusele on aga tekitanud probleemi inimene ise. Nimelt kasutatakse viimasel ajal aina rohkem ja üha tugevama toimega taimekaitsevahendeid, mis mõjutavad oluliselt mesilaste tervist.

Põllumajandusameti taimekaitse ja väetiste osakonna juhataja Jan-Roland Raukase sõnul on mesilasperede hukkumise ja taimekaitsevahendite vahel reaalne seos. Samas ei saa probleemi tema hinnangul siiski väga suureks pidada, sest nii 2013. kui 2014. aastal pöördus nende poole selle murega viis mesinikku. Kui seda võrrelda mesinike koguarvuga, on tegemist üsna väikese numbriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles