Tuumaraketibaasist on saanud kohalik prügila

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nähtavasti külmkappide sisekorpustest alguse saanud prügimäele on kuulduste levides kuhjatud ka muud prahti. Kusjuures süüdlasi pole tõenäoliselt vaja kaugelt otsida.
Nähtavasti külmkappide sisekorpustest alguse saanud prügimäele on kuulduste levides kuhjatud ka muud prahti. Kusjuures süüdlasi pole tõenäoliselt vaja kaugelt otsida. Foto: Taavi Niittee

Valgamaa südames paiknenud nõukogudeaegse tuumaraketibaasi alale on tekkinud masendav prügimägi. Keskkonnakaitsjad ootavad kodanikelt vihjeid, mis aitaksid süüdlasi kindlaks teha.

Uniküla lähistel asuvast Rooni ja Nauska kaksikjärvest mõnisada meetrit kagu poole viib metsa betooneeritud teeots. Rasketele sõjamasinatele mõeldud sillutis juhatab kunagise nõukogudeaegse tuumaraketibaasi territooriumile, kus varemete keskel seisab veel tänapäevani üks hiiglaslik angaar, mis kunagi hirmuäratavale relvale varju pakkus.

Angaarist üle tee, puude taga ja vahel, võib aga päikesepaistelisel päeval märgata helkimas midagi veidrat. Lähemale minnes avaneb masendav vaatepilt: betoonplaatidega kaetud lagendiku serva ja metsa alla on kuhjatud terved mäed külmkappide sisekorpuseid, purukslöödud telereid ja kineskoope, tolmuimejate kestasid ja muud kodutehnikat, autorehve, ehitusprahti, riideid, klaasi ja vihma käes mädanevat mööblit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles