Muusikaline retk juurte juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vello Jaska

Kohtumistesarjas «Juured» oli sedapuhku kõne all Tõrva puhkpilliorkestri rajaja Ado Lillimäe elu ja tegevus. Tema järeltulijad tõestasid meenutuste vaheajal, et on muusikaliselt oma nimeka esiisa väärilised.

Tõrva kirik-kammersaalis jagas selgitusi ja luges vahetekste Tartu Ülikooli dotsent, majandusteadlane Helje Kaldaru, kes ise samuti Lillimägide suguvõssa kuulub. Tema sõnul on Tõrva puhkpilliorkestri sünd tihedalt seotud Mulgimaal Helme kihelkonnas Patküla vallas oleva Aki talu põlisperemehe ja tema järeltulijatega.

«Aki talu olevat mainitud esmakordselt 1634. aastal. Talu asus tol ajal von Strykide suguvõsale kuuluva mõisa maadel. Aastakümneid hiljem, millalgi 18. sajandi algupoolel asus tallu elama noor energiline mees Püti Peedu. Teadupärast olevat mõisnik Stryk vahetanud ta Otepää mõisnikult jahikoera vastu. Von Strykile olevat noormees sobinud, sest tal olnud osavad näpud käsitöö tegemiseks,» viis Kaldaru jutu kaugesse minevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles