Riik pakub seakatkuga võitlemiseks tuge

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Foto on illustratiivne.
Sead. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) hakkab seoses sigade Aafrika katku jõudmisega Eesti seafarmidesse toetama väikeseid seakasvatajaid bioohutusnõuetesse investeerimisel või väljumist seakasvatusest ning pakkuma seakasvatajatele tasuta majanduslikku nõuannet.

«Seakasvatuses on olukord väga tõsine nii seakatku kui ka üldise majandusliku konjunktuuri tõttu. Seakasvatusega jätkamiseks tuleb nii väikestel kui ka suurtel seakasvatustel oluliselt investeerida bioohutusmeetmete rakendamisse,» rääkis maaeluminister Urmas Kruuse. «Samuti oleme loonud MESi toel võimaluse väikestele ja keskmistele ettevõtetele seakasvatusest väljumiseks.»

Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg ütles, et praeguses keerulises olukorras tuleb teha kõik selleks, et seakasvatusettevõtted ei pankrotistuks ja majandustegevust suudetaks jätkata. «Seega peab ettevõttel olema piisavalt käibevahendeid näiteks sööda ja veterinaarravimite ostmiseks. Täna otsustatud toetuste ja laenude puhul on tegemist ajutiste kriisimeetmetega praeguse raske olukorra leevendamiseks.»

MES toetab seakasvatajaid kolme meetme kaudu, mis avanevad 10. augustil:

  • MES toetab väikse ja keskmise suurusega ettevõtjaid ning eraisikuid, kes soovivad seakarja likvideerida ja lõpetada seakasvatamise seniks, kuni sigade Aafrika katku oht on möödas või karmistunud bioohutusnõuded on täidetud. 

Toetust saab taotleda eelkõige põllumajandussaaduste esmatootjast ettevõtja, kelle aastane müügitulu on väiksem kui 4000 eurot, ja füüsiline isik, kes tegeleb sigade pidamisega põllumajandusloomade registri andmete järgi. Toetust makstakse 1€/kg  elussea kohta, kuid mitte rohkem kui 4000 eurot ühe taotleja kohta.

  • MESi konsulendid annavad kahe tunni ulatuses tasuta nõuannet, kus seakasvatajale pakutakse välja lahendusi kriitilises olukorras toimetulekuks. Nõuande saajate sihtrühma kuuluvad põllumajandusettevõtjad ja eraisikud, kes tegelevad sigade pidamisega põllumajandusloomade registri andmete järgi ning kes soovivad teavet sigade Aafrika katku tõrje rakendamiseks vajalike bioohutuse meetmete kohta. 

Nõuande saamiseks palub sihtasutus võtta ühendust Maaelu Edendamise Sihtasutusega (tel 731 3652; lemmi.maasik@nouandeteenistus.ee).

  • MES hakkab andma soodustingimustel laenu seakasvatusega tegelevatele ettevõtjatele. Laenu sihtgrupp on väikese ja keskmise suurusega seakasvatusettevõtted, kes plaanivad seakasvatamisega jätkata, kuid kellel puuduvad vahendid näiteks sigade pidamiseks ettenähtud ohutusenõuete täitmiseks. Laenu andes arvestatakse vähese tähtsusega abi andmise reegleid. 

Laenumeede baseerub sihtasutuses kasutusel oleval laenutootel, kuid selle intress on võrreldes kehtiva tootega madalam (1% aastas laenujäägist). Laenu saamiseks palub sihtasutus ühendust võtta Maaelu Edendamise Sihtasutusega (tel 648 4148; lea.kirsipuu@mes.ee).

Kõiki loetletud meetmeid on õigus seakasvatajatel taotleda, kuid konkreetsed lahendused töötatakse välja koostöös nõustajatega. Kokku toetatakse erinevate meetmete kaudu seakasvatajaid kuni 1 237 000 euro ulatuses, lisaks MESi laenuressurss ja laenutagatised.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse eesmärk on toetada ja elavdada Eesti maapiirkonna ettevõtlust, luues paremaid võimalusi kapitalile ligipääsuks ning tõsta maaettevõtluse  konkurentsivõimet. Sihtasutuse asutajaõigusi teostab maaeluminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles