Rukkimaarjapäev poolitab rukkikülvi

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel pool oli uskumus, et rukkimaarjapäevaks peab rukis olema põldudelt koristatud. Tänapäevasel põllumehel on teised tõed, ka säärast viljapeksu võib näha veel vaid talumuuseumis.
Mõnel pool oli uskumus, et rukkimaarjapäevaks peab rukis olema põldudelt koristatud. Tänapäevasel põllumehel on teised tõed, ka säärast viljapeksu võib näha veel vaid talumuuseumis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna, põimukuu ehk lõikuskuu 15. päeval on rukkimaarjapäev, vanarahva tähelepanekute järgi on see päev seotud ka muutustega looduses.

Selleks päevaks sai läbi õitsilkäimine ja pidi kindlasti lõppenud olema heinategu, mõnel pool ka rukkilõikus.

Päev on tuntud ka suure maarjapäeva või külvimaarjapäevana, aga ka kui rüamaarjapäev ja rukkiemapäev. Nagu nimestki arvata võib, on päeval seos rukkikülviga, kristlaste jaoks on tegemist aga Neitsi Maarja surmapäeva ehk Maarja taevassevõtmise pühaga. Vanausulised tähistavad seda päeva vana kalendri järgi 28. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles