Umbusaldus Valga linnapeale kukkus läbi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakondlaste algatatud umbusaldus Valga linnapea vastu ei leidnud tänasel, 28. augusti linnavolikogu istungil volikogu liikmete enamuse toetust.

Umbusalduse avalduse sisu ettekandmiseks anti sõna volikogus Keskerakonda esindavale Igor Jallaile. Tema väitel iseloomustab linnapead linna juhtimisel isiklike ja erakondlike huvide eelistamine avalikele, linna maine kahjustamine ja alluvate korruptiivse tegevuse soosimine. Jallai sõnutsi puudub linnapeal enesektriitika ning teda iseloomustab madal suhtluskultuur opositsiooniga.

«Linnavalitsus eesotsas linnapeaga pärssis minu äritegevust korterite üürileandmisel, mis päädis toimetulekutoetuste piirmäärade vähendamisega,» sõnas Jallai.

Veel süüdistas Jallai linnavalitsust rahaliste kohustuste võtmises volikoguga kooskõlastamata. «Häirib linnapea autoritaarsus asjaasjamises ning valitsev anarhia linna välja kuulutatud hangetega,» lisas Jallai. Lisaks tõi ta välja ebakõlad hariduspoliitika elluviimisel ning linnavalitsuse käitumise SA Valga Sport juhikonkursi läbiviimisel.

«Kuna linnavalitsus on oma tegevusega oluliselt kahjustanud linna mainet, teen ettepaneku avaldada linnapeale umbusaldust,» tegi Jallai volikogu liikmetele ettepaneku.

Volikogus Reformierakonda esindava Jaan Balodise küsimusele, kas korruptsioonikahtluste kohta on esitada ka fakte, vastas Jallai, et see puudutab eelkõige hangete läbiviimist, mille käigus linnapea soosib korruptiivseid tegevusi.

Järgnevalt anti volikogus sõna linnapeale Kalev Härgile, kes ütles, et Jallai jutt pole asjakohane. «Linnavalitsus on tegus ja oma tegemistes järgitakse seadusi. Volikogule antakse igakuiselt aru linnaametite tegemistest ja arvesse võetakse volikogu soovitusi ja nõu.»

Tema sõnul on linnavalitsusel töö käimas paljude linnale oluliste projektidega, mille eesmärk on muuta linn kaunimaks, tuua linna uusi ettevõtteid ning arendada sotsiaal-majanduslikku sfääri. Jõuliselt jätkuvat linnaruumi korrastamine.

«Oleme hakanud täpsemalt jälgima maksumakaja raha kulutamist ja sesoses sellega on tekkinud küsimusi mõningatesse majadesse väljastpoolt sissetulevate elanike registreerimisega. Oleme vaatluse alla võtnud toimetulekusaajate nimekirja ning elukoha registreerimise põhimõtted,» selgitas Härk. «Tahan, et säiliks töörahu ja lõppeks üksteisele pori loopimine,» nentis linnapea.

Volikogu keskerakondlasest aseesimehe Külliki Siilaku küsimusele hinnangu andmise kohta SA Valga Sport juhi konkursile ning tulubaasi analüüsile, vastas Härk, et maikuu volikogus sai sel teemal põhjalikult räägitud ja välja toodud, mis valesti läks. «Oleme teinud oma järeldused ning aselinnapea Lauri Drubinš valmistab koos asjaosalistega  ette sihtasutuse tegevuste  ja tulubaasi analüüsi, millega tullakse volikogu ette. Sihtasutuse tulubaas ongi hetkel valdavalt linna eelarvest rahastatud ning arvan, et enam peaks sihtasutus tegelema lisatuluallikate leidmisega,» lisas Härk.

Lõppsõna öelda ei soovinud enam ei Jallai ega ka Härk. Umbusalduse poolt hääletas 20 kohalolnud volikogu liikmest üheksa, kes kõik olid Keskerakonna esindajad. Vastu hääletas 11 volikogu liiget. Linnapea Härk on ametis olnud 2011. aasta märtsist ja jätkab linna juhtimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles