Unustatud auto saab sundkindlustuse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romu
Romu Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) tuletab meelde, et 1. oktoobrist tekib ligi 40 000 liikluskindlustuseta sõidukile sundkindlustus. Sundkindlustuse ohus on liiklusregistris arvel olevad sõidukid ja haagised, millel ei ole olnud liikluskindlustust viimase aasta jooksul. Sundkindlustuse vältimiseks tuleb sõiduk ajutiselt või lõplikult liiklusregistrist kustutada või sõlmida liikluskindlustuse leping.

Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõidukil või haagisel peab olema liikluskindlustuse leping. Seisva sõiduki suhtes ei pea lepingut olema, kui viimase lepingu lõpust ei ole aasta möödas. Kui lepingu sõlmimise kohustus on täitmata, rakendub sundkindlustus.

Sundkindlustus ei puuduta sõidukeid, mille kindlustuse ja ülevaatuse lõppemisest on möödunud üle kahe aasta. Nende sõidukite registrikanne on automaatselt peatunud. Samuti ei puuduta sundkindlustus vanasõidukeid ega võistlusautosid.

«Sundkindlustust on mõistlik vältida, sest kindlustusmakse on tavalisest liikluskindlustusest oluliselt suurem, lisaks rakendub kahjutekitajale 640eurone omavastutus,» selgitas LKFi juhatuse liige Lauri Potsepp. «Sundkindlustatud sõiduki omanikul või vastutaval kasutajal on kohustus tasuda kindlustusmakse LKF-ile. Kui makse jääb tasumata, esitab LKF kindlustusmakse nõude täitmiseks kohtutäiturile,» lisas Potsepp.

Sundkindlustuse kindlustusmakse peab tasuma sõiduki vastutava kasutajana liiklusregistrisse kantud isik või sõiduki omanikuna liiklusregistrisse kantud isik, kui liiklusregistrisse ei ole kantud sõiduki vastutavat kasutajat.

Sõiduki kindlustuskaitse kehtivust ja sundkindlustuse ohtu saab kontrollida LKFi kodulehelt. Sobivaima liikluskindlustuse leiab LKFi kalkulaatoriga.

Sõiduki registrist kustutamiseks tuleb pöörduda maanteeameti teenindusbüroosse. Ajutiselt saab sõidukit kustutada ka e-teeninduses. Sõiduauto ja kuni 3500 kg täismassiga veoauto saab registrist lõplikult kustutada ainult nõuetekohase lammutustõendi alusel. Teised sõidukid kustutatakse omaniku taotluse alusel.

Üksikasjalikumalt vaata kindlustamata sõiduki sundkindlustusest LKFi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles