Neli riiki uuendasid ühist katkutõrjekava

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Brüsselis 7.–8. septembrini peetud Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhtide kohtumisel Euroopa Komisjoniga arutati võimalusi seakatku levikupiirkondades kehtestatud kauplemispiirangute leevendamiseks ning lepiti kokku muudatused ühises seakatku tõrjestrateegias. Ühisotsusena soovitakse seakatku leviku piiramiseks metssigade arvukuse vähendamist kogu regioonis.

«Põhiküsimusena olid kohtumisel kõne all ühised meetmed metssigade arvukuse vähendamiseks. Metssigade suur arvukus on probleem kogu regioonis. Näeme, et taudipuhangud farmides liiguvad taudi surnud metssigade leidudel järel,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

«Konkreetse mõõdikuna populatsiooni suuruse vähendamiseks on peaveterinaararstid kokkuleppel Euroopa Komisjoni ning Euroopa toiduohutusameti (EFSA) teadlastega teinud ettepaneku vähendada metssigade arvu 0,2–0,5 metsseani ruutkilomeetri kohta. Samuti vaadati ühisstrateegias üle koduseafarmidele sätestatud bioohutusnõuded,» lisas ta.

Kohtumisel olid kõne all ka Baltimaades ja Poolas kehtestatud tsoonides kauplemispiirangute leevendamine ning kindlate kriteeriumite seadmine tsoonide muutmiseks või kaotamiseks taudi taandumisel.

«Seni on olnud seakatkust puudutatud riikidele ebaselge, millistel tingimustel on võimalik hakata tsoneerimist leevendama. Seadmata kahtluse alla tsoneerimise vajalikkust, mis võimaldab nendes riikides teatud tingimustel siiski kauplemisega jätkata, peaksid Euroopa Komisjoni põhimõtted tsoonide kehtestamisel olema läbipaistvad ja proportsioonis võimalike riskidega,» ütles Ago Pärtel.

Veterinaarametite juhid on tema sõnul teinud ettepaneku lubada range veterinaarjärelevalve all kõrge bioohutusega farmidel elussigadega kauplemist tsoonide vahel ning erimärgistatud sealiha ja -toodetega kauplemist piirkonna riikides paiknevate tsoonide vahel.

Komisjoni tsoneerimise ning kitsenduste aluseks oleva rakendusotsuse peavad heaks kiitma 28 liikmesriiki.

Baltimaade ja Poola ühine tõrjeprogramm sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks allkirjastati 2014. aasta 1. septembril Poolas Pulawys toimunud veterinaarametite juhtide kohtumisel. Dokumendi on kinnitanud Euroopa Komisjon ning see on komisjonile alus rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetega seotud kulutuste hüvitamiseks liikmesriikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles