Pudenevad aknaklaasid ohustavad möödujaid

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus tänav 6 maja teise korruse aknad on tänaval liikujatele suureks ohuks. Samas pole linnavalitsusel hetkel võimalik olukorrale kiiret lahendust leida.
Uus tänav 6 maja teise korruse aknad on tänaval liikujatele suureks ohuks. Samas pole linnavalitsusel hetkel võimalik olukorrale kiiret lahendust leida. Foto: Arvo Meeks

Toimetusse pöördus Valgas Uuel tänaval ehmatava kogemuse osaliseks saanud naine, kelle sõnul sealse maja aknad möödujaid tõsiselt ohustavad. Linnavalitsus omalt poolt väga palju ette võtta ei saa.

Proua Liivi (nimi muudetud, õige nimi on toimetusele teada) sõnul olid kahe nädala eest Uus tänav 6 maja teise korruse aknad lahti ja mõni juba maha kukkunud. Naine kirjeldas, kuidas vahetult peale majast möödumist kukkus tema selja taha aknaklaas kildudeks. Liivi siirdus kohe linnavalitsusele oma muret kurtma ning läks koos linnavalitsuse esindajaga ka kohapeale.

Järgmisel päeval käis proua selle sama maja juures ning olukord ei olnud muutunud. Samas pakkus Liivi, et turvalisuse tagamiseks peaks sinna panema mingi tõkke või lindi, et inimesed teaksid võimalikust ohust.

«Kolmapäeval tulin töölt ja nägin, et uued klaasikillud olid maas.»

Samas oli toona alumise korruse üks tänavapoolsetest akendest pärani, mistõttu ei ole välistatud ka hoonesse sisse pääsemine ja seal vandaalitsemine. Teise korruse aknad oli pärani ka siis ja maja taga valitses sama olukord.

Linnavalitsus on olukorrast teadlik

Valga linnavalitsuse linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre sõnul vastab tõele, et linnavalitsuse poole pöördus linnakodanik, kes avastas aadressil Uus 6 teisel korrusel avatud aknad, mis tuule käes pekslesid, ja tänavale kukkunud klaasitükid. «Üritasime saada ühendust hoone omanikuga, paraku see ei õnnestunud – telefon ja e-post ei vastanud,» sõnas Möldre. Peale seda saatis linnavalitsus teele märgukirja.

Möldre sõnul teostab uue ehitusseadustiku kohaselt kasutusloa järgset ehitusjärelevalvet tehnilise järelevalve amet, kuid neil ei ole võimekust tulla Tallinnast Valka aknaid sulgema. «Sellele vaatamata teavitasime olukorrast ka neid.»

Kuigi tehnilise järelevalve ametil ei ole võimalik olukorda Valka lahendama tulla, on siiski võimalusi, kuidas probleem lahendada.

«Kui ehitusseadustikku laiemalt tõlgendada, saab ka kohalik omavalitsus taolisel puhul rakendada asendustäitmist või teha ettekirjutuse ja määrata sunniraha. Kõige efektiivsem meede oleks antud juhul asendustäitmine, mille käigus tellib töö linnavalitsus ja tasub ka selle eest. Asendustäitmise korras on võimalik kulud sisse nõuda hoone omanikult,» sõnas Möldre.

Hoonesse sisenemine takistatud

Samas takistab seadus hoonesse minemist. «Korrakaitseseaduse kohaselt loetakse omaniku loata hoonesse sisenemist «valdusesse sisenemiseks», mille puhul kohalik omavalitsus peab kaasama politsei ning koostama valdusesse sisenemise akti,» sõnas Möldre.

Paraku on linnas niisuguseid hooneid, kus oleks vaja avad korrektsemalt sulgeda, kümneid ja kümneid. «Kõikide taoliste hoonete puhul asendustäitmise rakendamine oleks linna rahakotile koormav. Seetõttu oleme kasutanud märgukirjade väljasaatmist,» selgitas Möldre linnavalitsuse tegevust.

«Kui märgukirjadele ei reageerita ja olukord on ühel või teisel viisil ohtlik, teeme ettekirjutuse ja määrame puuduste likvideerimiseks tähtaja. Ettekirjutuse mittetäitmisel on sunniraha kuni 6400 eurot eraisikule ja kuni 64 000 eurot juriidilisele isikule.»

«Praegusel juhul jutuks oleva hoone Uus 6 puhul on kõrvalised isikud sisenenud ruumidesse ja lahti on jäetud osa aknaid. Tuule käes loperdades on mõned neist purunenud,» kinnitas Möldre.

Samas ei ole linnavalitsusel seni õnnestunud omanikuga kontakti saada. «Märgukirja vastust ootas Valga linnavalitsus kaks päeva. 21. augustil saatsime teele kaheosalise ettekirjutuse tähtajaga 28. august ja üks kuu. 28. augustiks pidi omanik sulgema aknad, eemaldama hoonelt lahtised osad ja sulgema alumise korruse sissepääsud.»

Möldre sõnul ei saanud aga postitöötajad Tallinnas 25. augustil hoone omanikule ettekirjutust üle anda, kuna ilmselt oli ta sõitnud taas kord Austraaliasse, kus ta suure osa ajast elab.

Kaaluti tänava sulgemist

«Seoses ülakorruse akendega kaalusime ka tänava sulgemist,» kinnitas Möldre. Selleni aga ei jõutud.

«Otsustasime, et tänava osaline sulgemine ei ole mõistlik, sest praegusel hetkel möödujale vahetut ohtu ei ole ja kõnnitee sulgemisega kaasnev võib lõppkokkuvõttes osutuda ohtlikumaks,» põhjendas Möldre. «Kui lähipäevadel jääb ettekirjutuse esimene punkt täitmata, kaalub Valga linnavalitsus tõsiselt asendustäitmise rakendamist.»

Selge on aga see, et linnavalitsuse käed on selliste olukordade lahendamisel seotud. «Taolistel juhtudel oleme püüdnud asju ikka  heaga ajada. Sellele vaatamata on selle aasta jooksul teele saadetud sadakond märgukirja ja kohtutäiturite juures on sissenõudmisel nii ettekirjutustest tulenevaid sunnirahasid kui ka asendustäitmisi,» tõdes Möldre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles