Ahju taga sündinud vanaproua: ei ole elul häda midagi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helve Blohina on eluaeg elanud samas majas. Siin on ta sündinud, üles kasvanud ja loodan kuni elupäevade lõpuni siia jääda ka.»
Helve Blohina on eluaeg elanud samas majas. Siin on ta sündinud, üles kasvanud ja loodan kuni elupäevade lõpuni siia jääda ka.» Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üks esimesi majapidamisi, mis Valga poolt Jaanikese külla Kellilt sisse sõites tee peale jääb, on Viinuti talu. Selles kunagises Paju mõisa moonakate hoones elab elupõline külaelanik Helve Blohina. «Olen selles moonakate majas ahju taga sündinud, üles kasvanud ja loodan kuni elupäevade lõpuni siia jääda ka.»

Jõudsin Helve juurde täiesti ootamatult ja ette teatamata ning kui vanaproual esimene üllatus üle läinud, saime ka jutusoonele.

«Selles majas elas neli moonakate peret. Kui 1918. aastal mõisniku käest maad ära võeti, jagati need nelja pere vahel ära. Vanaisa sai selle maja endale loosiga. Teised pered elasid niikaua veel siin, kuniks ka nemad uued maad ja elamise said – Kalda, Asu ja Osoli talud,» jutustab Helve. Kahest vennast ja kahest õest on proua ainukesena veel alles jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles