Kuidas võõrastega, kui me ei tule toime omadegagi?

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksat last kasvatav Sheila ütleb, et ei kujuta ette, kuidas suudab vastu talve ära maksta kuhjunud elektrivõla ja sisselülitustasu.
Kaheksat last kasvatav Sheila ütleb, et ei kujuta ette, kuidas suudab vastu talve ära maksta kuhjunud elektrivõla ja sisselülitustasu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigi valmisolek vastu võtta põgenikke-pagulasi ja nende peatne jõudmine meie keskele on käima tõmmanud mitmesuguseid arutelusid. Suurem osa meie hulgast ei ole selleks valmis.

Üks põhjus, mis mõjutab Valga linna elanike meelsust, peitub lähiminevikus. Jah, mustlased. Just nende tõttu ongi valgalased ehk veidi hellemad kui mõne teise kandi inimesed. Näeme väga lähedalt, kuidas mustlasrahvas vaatamata pikale siinolekule on või õigemini ei ole suutnud kohaneda ja sulanduda. Kas nad on saanud meiega võrdväärseteks kodanikeks? Kas nad töötavad? Maksavad makse? Enamasti mitte!

Margus Malleus, kes linnavalitsuse korraldatud pagulasteemalises arutelus sõna võttis, tõi kõige ehedama näitena välja, et me ei ole toime tulnud mustlaskogukonnaga. «Mul ei ole midagi pagulaste vastu ja ma ei ole ka nende poolt, aga minu sõnum oli, et ei linna ega riigina ei tule me toime nendegagi, kes meil siin juba on,» leiab Malleus oma tookordse jutu vääritimõistetud olevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles