Suitsupakid saavad uued pilthoiatused

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakid saavad uued pilthoiatused
Suitsupakid saavad uued pilthoiatused Foto: sotsiaalministeerium

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski saatis valitsusele aruteluks tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille ühe peamise muudatusena karmistuvad vastavalt Euroopa Liidu õigusele tubakatoodete pakendamise ja märgistamise nõuded. Sellega seoses muutuvad suitsupakkide hoiatuspildid.

Uute pilthoiatuste kasutamine on kohustuslik sigarettide ja suitsetamistubaka, sealhulgas vesipiibu tubaka pakenditel.

Eelnõuga keelatakse alates 2017. aastast ka sellised hoonetes asuvad suitsetamisalad, millel pole seinu. Uued pilthoiatused võetakse kasutusele alates järgmise aasta 20. maist, ventileeritud piirideta suitsetamisalasid ei tohi siseruumides enam olla alates 2017. aasta 1. juunist.

«Suitsetamine on üks enim tervist kahjustavaid pahesid ja tubakasuits ohustab tõsiselt inimeste tervist. Tervise arengu instituudi andmetel võib suitsetamisest olla põhjustatud umbes viiendik kõigist surmajuhtumitest. Samuti on see absoluutse enamiku kopsuvähijuhtumite põhjuseks ja põhiline krooniliste kopsuhaiguste riskitegur. Ligi poolt neist haigustest saaks ennetada, kui tubakat mitte tarvitada,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

«Tubakatoodete hinda on Eestis järjepidevalt tõstetud. Samal ajal tuleb inimestele jõuliselt ja järjekindlalt teadvustada suitsetamise kahjulikke mõjusid,» lisas minister.

Eelnõu keelab samuti tubakatoodetes lisandina vitamiinide, kofeiini või tauriini ning muude stimulaatorite kasutamise. Samuti ei tohi kasutada aineid, mis annavad värvuse eralduvatele ainetele, ning ained, mis hõlbustavad nikotiini omastamist. Tubakatoodete filtrid, paberid, pakendid või kapslid ei tohi edaspidi sisaldada maitse- ja lõhnaaineid, tubakat ega nikotiini.

Vanglaterritooriumite suitsuvabaks muutmise ettepanek on eelnõust välja jäetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles