Valgamaal läks 20 lammast nädalavahetuseks hulkuma

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nädalavahetuseks uitama läinud 20pealine lambakari jõudis täna hommikul õnnelikult tagasi koju. Omanik Atso Adsoni sõnul on see sügisel üsna tavapärane, et loomad omapäi uitama lähevad.

Adson avastas lammaste kadumise laupäeva hommikul. «Reedel, kui neid viimati nägin, olid alles, laupäeva hommikul hakkasin põhjalikumalt otsima ja siis olid jäljed nagu igalt poolt katkenud,» sõnas Adson, kelle sõnul otsis ta karja veel terve pühapäeva.

Omaniku sõnul oli jooksus umbes 20 lammast. «Seega paras kari tegelikult. Käisin Kopra Karjamõisast küsimas, ega keegi näinud pole ja nagu sealt kuulsin, oli siinkandis liikumas ka hunte,» sõnas Adson. Mõistagi suurendas see loomapidaja muret veelgi.

Samas lisas ta, et selline probleem on lambapidajatel sügiseti päris tihti. «See on küllaltki tavapärane, sest öeldakse ikka, et loll nagu lammas. Ta on karjaloom ja kui üks hulluke ees läheb, siis teised robinal järele,» tõdes Adson. Hea looduse- ja loomatundja lisas, et paraku ei ole nad nagu koerad, kes tulevad lõhna peale tagasi. «Kuid täna (esmaspäeval – L. P) hommikul olid ikka kõik tagasi.»

Adsoni sõnul jõudsid kõik lambad koju elu ja tervise juures. «Praegu on nad tavapärases toitumiskohas – täna (esmaspäeval – L. P) just tulin sealt.»

Välja pääses kari läbi katkise kopliaia ning Adsoni sõnul on kurja juur paar julgemat looma. «Kui on paar sellist aktivisti seal karjas, kes ei karda seda elektrit väga, siis nad hüppavad selle traadi lihtsalt katki,» tõdes Adson. 

Samuti meelitab lambaid välja igasügisene näljamure. «Võib-olla kui koppel on liiga ära tallatud, siis lähevad kuskile värskemat liblet otsima. Mõni riskivend lähebki ees ja teised tulevad ikkagi järgi,» lisas Adson.

Igapäevaselt asuvad need nädalavahetusel plehku pannud lambad Tõlliste vallas Tinu küla kandis, endise raketibaasi ligidal. 

«Neil on olemas selline taluheinamaa, mida nad lihtsalt pügasid ja see on täiesti kinnine koppel. Vahepeal sai neid küll välja lastud ja nad käisid päev aega ära. Õhtul tulid aga kinnisele alale tagasi. Kuid nüüd on nad jah hakanud läbi suletud traatide käima. Traadid joostakse lihtsalt puruks ja kuna neil on harjumus juba tekkinud ning kui nad seda rohelist välja ikkagi näevad, siis sinnapoole kipuvad,» tõdes Adson.

Samas tõdes loomapidaja, et eks lambadki tunnevad vaikselt talve tulekut ja seetõttu lähevad midagi magusamat otsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles