Kas üksikvanem on seaduse silmis vaid üksikema?

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadusekeelde panduna saab tõesti ära seletada, miks üksikisa ei peaks saama üksikvanema toetust. Inimkeeli on seda vähe keerulisem teha.
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Seadusekeelde panduna saab tõesti ära seletada, miks üksikisa ei peaks saama üksikvanema toetust. Inimkeeli on seda vähe keerulisem teha. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üksikisa, kes lapse emalt elatist ei ole nõudnud, pöördus sotsiaalkindlustusameti poole saamaks üksikvanematoetust. Halva üllatusena tuli vastus: isa – erinevalt üksikemast – sellist toetust ei saa.

On kahetsusväärne, et üksi last kasvatavale isale ei laiene üksikvanema toetus, millele on õigus üksikemal. Seadus ütleb: "Üksikvanema lapse toetus on igakuine toetus, mis sõltub lapsetoetuse määrast ning mida makstakse juhul, kui lapse sünniaktis või rahvastikuregistrisse kantud andmetes puudub kanne ISA kohta või see on tehtud ema ütluse alusel."

Miks see nii on sätestatud? On ju meil päris palju üksi last või lapsi kasvatavaid isasid. Seaduse nimigi ütleb: üksikvanema, mitte üksikema toetus. Kas meil on üksikvanem seaduse silmis vaid üksikema?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles