Maaeluministeerium kooskõlastas teise lihatarne tingimused riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide valmistamiseks. Vajamineva sealiha võib konkursi tulemusel tarnida Valga lihatööstuse omanikfirma Atria Eesti AS.
Tarne võitis Valgas tegutsev lihatööstus
AS Maag Konservitööstuse korraldatud konkursil osales ministeeriumi andmetel kolm pakkujat, madalama hinna alusel võitis Atria Eesti AS. Tarnitava sealiha kogus on vastavalt konservitööstuse töötlemisvõimsusele 25 tonni ning sellest riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide tükihinnaks kujuneb koos käibemaksuga eeldatavalt 1,01 eurot.
Enam kui 96 500 konservist koosnev teine partii valmib ja antakse maaeluministeeriumile üle 23. novembriks.
Teise konkursi tulemusena alanes ühe konservi hind kuue sendi võrra. Mõlema konkursi kokkuvõttes kujuneb konservikarbi keskmiseks hinnaks 1,04 eurot. Kolmas konkurss leiab aset järgmisel nädalal.
Valitsus otsustas 29. oktoobril toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks ja ladustamiseks 1,78 miljonit eurot. Riigi toiduvaru kaudu viiakse osa liha turult ära, misjärel väheneb ülepakkumine turul.
3. tsooni liha kasutamist riigi toiduvaru konservide valmistamist on soovinud põllumeeste esindusorganisatsioonid, et stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu, kuna ühtäkki oli Eesti turul suur hulk sealiha, mis enam Eestist välja minna ei saanud ja millele polnud ka Eestis turgu.
Konservide valmistaja leidmiseks toimus väljakuulutamata läbirääkimistega hange, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus. AS Maag Konservitööstus on ainus 3. tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud konservitööstus Eestis.
Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud kuueks nädalaks, misjärel vaadatakse eelarvelised vahendid üle ning pikendatakse lepingut vastavalt vajadusele. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel.
Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.
Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud 3. tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.
Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.