Iga helkur kaitset ei paku

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkuril või selle pakendil peab olema CE vastavusmärgis, mis näitab, et toode on nõuetele vastav ning ka viide standardile EN 13356:2001, mille olemasolu kinnitab kvaliteetsust.
Helkuril või selle pakendil peab olema CE vastavusmärgis, mis näitab, et toode on nõuetele vastav ning ka viide standardile EN 13356:2001, mille olemasolu kinnitab kvaliteetsust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pimedal ajal on vajalik, et jalakäija oleks teistele liiklejatele nähtav ning enimlevinud ja lihtsaim viis selleks on kanda helkurit. Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et helkur peab olema kvaliteetne ning nõuetele vastav.

Kuidas head ja kvaliteetset helkurit ära tunda? Esmalt tuleb vaadata pakendit – toote nimetus peab olema helkur, mitte mõni analoogne sõna. Vesti puhul peab olema kirjas helkurvest või ohutusvest. Helkuril või selle pakendil peab olema CE vastavusmärgis, mis näitab, et toode on nõuetele vastav ning ka viide standardile EN 13356:2001, mille olemasolu kinnitab kvaliteetsust.

Helkuri puhul kehtib reegel, et mida suurem helkurpind, seda parem. Minimaalseks peegeldavaks pinnaks ühe külje kohta peab olema 15 ruutsentimeetrit ning soovituslikult on maksimaalne 50 ruutsentimeetrit. Kui helkurile on trükitud mingi kiri või pilt, siis see ei tohi olla liiga suur ehk ei kataks tervet helkuripinda.

Pakendile peavad olema märgitud ka tootja andmed ning kaasas olema eestikeelne kasutusjuhend teksti või pildina. Juhend peab andma juhised helkuri õige kinnitamise ja kasutamise kohta, mis peab olema lähtuvalt ka liiklusseaduses jalakäiale kehtestatud liiklusreeglitest, samuti viitama vajadusele helkur vananemise (kriibitud, kulunud) või purunemise korral välja vahetada.

Kui on kahtlusi helkuri nõuetele vastavuse või puuduliku märgistuse osas, tasub sellest teavitada tarbijakaitseametit.

Üha populaarsemaks on muutunud valmistada ise nn helkureid või helkuri sarnaseid tooteid, kuid sellised tooted ei pruugi tagada kaitset pimedas, kuna selliste toodete nõuetele vastavust ei ole hinnatud. Isegi kui helkur on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast, siis sellest valmistatud lõpptoote kuju, suurus, lisatud detailid, trükised võivad toote tagasipeegeldumise omadusi oluliselt mõjutada.

Selliseid isevalmistatud helkureid, mis ei ole läbinud nõuetekohast vastavushindamist (tootel ei ole CE vastavusmärgist) ei ole lubatud müügiks pakkuda. Samuti ei tohi teiste helkurisarnaste toodete nagu helkivate võtmehoidjate, ripatsite, mänguasjade, märkide, ehete jne müügil olla kauba nimetuseks helkur.

Täiendavalt on soovitatav selliste toodete juurde panna tarbijatele välja teave, et tegu ei ole helkuriga ning antud toode ei taga kaitset pimedas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles