Valgas kogunevad kohanimehuvilised

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseum
Valga muuseum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 18. novembril toimub Valga muuseumis kohanimepäev. Tegu on igasügisese üritusega, mida korraldab regionaalministri valitsemisalas tegutsev kohanimenõukogu.

Tänavu käsitletakse eelkõige Valgamaaga seonduvaid kohanimesid. Räägitakse nende uurimisest ja kujunemiseloost, ajaloost ning tänapäevast. Samuti antakse ülevaade kohanimekorralduse õiguslikest alustest, rahvusvahelisest koostööst ning kohanimede kasutamisest igapäevases elus.

«Teinekord tasub oma igapäevaste toimetamiste keskel mõelda meid kõikjal ümbritsevate kohanimede tähenduse üle. Kohanimi on sümbol, meie identiteedi üks olulisi tunnuseid – kultuuripärand, mida tuleb hoida ja kaitsta,» ütles regionaalminister Siim Kiisler.

«Kohanimeregistrisse on kantud tänaseks 36 606 kohanime. Palju neid kokku on, seda on loomulikult võimatu öelda. Näiteks ainuüksi Valgamaal on 257 järve kokku 581 nimega,» lisas minister.

Ettevõtmise eesmärk on tuua kokku inimesi, kellele tähtis kultuuriliselt ja ajalooliselt väärtuslike kohanimede kaitse, ühtlustatud kasutamine ja kohaliku kultuuriloo jäädvustamine. Kohanimepäev on suunatud nii koduloo-, ajaloo- ja kohanimehuvilistele kui kohanimekorraldusega tegelevatele ametnikele.

Esimest korda viidi kohanimepäev läbi 2003. aastal Haapsalus ning seekordne on juba kaheksas. Varem on seda tähistatud Tartus, Rakveres, Viljandis, Kuressaares, Võrus ja Raplas, järgmine toimub Jõhvis.

Kohanimepäev algab kell 11, osavõtt on tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles