Järgmine nädal võib tuua enam kui 25-kraadist külma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti talv.
Eesti talv. Foto: Ringo Suigusaar

Ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain kirjutab ilm.ee lehel, et järgmise nädala teisel poolel võib Eestisse jõuda enam kui 25-kraadine pakane.

Vana aasta lahkus uduvines ja härmas ning uus jätkab alguses samas vaimus. Üks kõrgrõhuala pudenes olematuks, aga uus sai juba alguse ja näib lähiajal muutuvat õige tugevaks. Esialgu on kõrgrõhuala kese Arhangelski lähedal, kuid peagi kolib see lääne poole ja toob eriti külma ilma nii Soome kui Baltimaile.
 
Väike leebem vahepala võib sattuda pühapäeva peale, kui Soome kohale saabunud kõrgrõhuala ja Lääne-Siberist saabuva järgmise kõrgrõhuala vahele kiilub ajutine madalrõhuala. See võib parimal juhul ka Eestit lumega õnnistada.
 
Uue nädala algul lumevõimalus taas kahaneb ja ilm muutub jäiseks. Uus kõrgrõhuala kese näib peatuvat ja tugevnevat Vorkuta lähedal ja samal ajal on Volga ja Dnepri vahel Kesk-Venemaal väheliikuv väga külma õhuga madalrõhuala. Sel moel kehtestub Balti riikide suunas tugev ida- ja kirdevool.
 
Võib juhtuda, et nädala teisel poolel saabub õhk meile juba Uuralite tagant Lääne-Siberi tundrate kohalt. Sel juhul tuleb valmistuda juba päris pakaseks, mis tähendab, et miinimumtemperatuur langeb –25ni ja alla selle. Kaitsvat lumevaipa aga igale poole eelnevalt ei tule. Päevad on täis valgust ja härmaliblesid, ka see on imeline. Külmaõrnad lillesibulad ja muud suvised kaunitarid vajavad külmakaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles