Toru külmumise vastu aitab õige soojustamine

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Veevärgi töölistelgi tuleb külmunud torusid sulatamas käia.
Tartu Veevärgi töölistelgi tuleb külmunud torusid sulatamas käia. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Pakase tõttu kinnikülmunud torude ülessoojendamine on katsumus igale majaomanikule. Siiski saab ise mõndagi ära teha, et seda vältida.

Krõbeda pakasega sagenevad paraku juhtumid, kus elamutes torud kinni külmuvad. RST Valga OÜ juhatuse liikme Priit Saarmanni sõnul on ka nende ettevõtte pidanud käima torusid lahti sulatamas. "Maakonnas on neid olukordi ikka ette tulnud, nii ka praegusel külmaperioodil. On olnud ka küttesüsteemide rikkeid,« lisas Saarmann. »Kuna kõik süsteemid töötavad suuremal koormusel, siis seda ikka juhtub."

Saarmanni sõnul pole külmunud torude puhul oluline, millise toruga tegemist on. "Pigem on küsimus soojustamises. Kuskilt pääseb külm läbi vundamendi torudeni või pole torustik piisavalt sügaval," kirjeldas ta peamisi põhjuseid, miks torud läbi külmuvad.

Küll aga saaksid majaelanikud ise üsna palju ära teha, et torude külmumist vältida. "Esimene asi on kindlasti soojustamine ja et torud ei paikneks külmas ruumis,« soovitas Saarmann. "Keldrites või muudes ruumides, kus torud asuvad, peaks olema ikka plusskraadid."

Mõni aeg tagasi maha sadanud lumi on samuti suureks abiks ja seda kinnitas ka Saarmann. "See hoiab sooja ja maapind ei külmu läbi. Praegu, kui lund väga palju ei ole, on läbikülmumise oht mõnevõrra suurem."

Kui torud siiski läbi külmuvad, ei tohi neid hakata sulatama lahtise leegiga. «Pigem kutsuda spetsialist, kes aitab. Kasutada tuleks kuumapuhurit või fööni – see ei ole nii ohtlik,» soovitas Saarmann. Ta lisas, et paraku on tulnud ette juhtumeid, kus lahtise tule kasutamine on viinud isegi tulekahjuni. Seega tuleb olla väga ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles