Kuidas Kirbu küla tekkis?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine tee. Pilt on illustreeriv
Lumine tee. Pilt on illustreeriv Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Praeguse Kirbu küla maal oli väga pikka aega tegemist Pikkjärve külaga (1582 Pikierwe, 1798 Pikjerw). Kirbu oli tõenäoliselt veski- ja talukoht Pikkjärve idapoolses otsas sisse voolaval ojal. Kirbu talu oletuslikku asukohta oli juba 18. sajandil rajatud Pikkjärve (saksa keeles Langensee) karjamõis, mis sai ametlikult Karula mõisa kõrvalmõisaks. Kohalikus pruugis jäi kasutusele Kirbu karjamõisa nimi.

Tänapäeval on Pikkjärve küla nimi kehtestatud Pikkjärve teises, läänepoolses otsas, kuhu Iigastele kuulunud ajalooline Pikkjärve küla ulatus ainult hajataludena põhjakaldal.

Talu- ja veskinimest külanimeks arenenud Kirbu on päritolult tüüpiline talupoja lisanimi. 1932. aastal Eesti kirjanduse seltsi kodu-uurimise toimkonna väljaandest nr 10 «Valgamaa» võib Kirbu küla kohta lugeda, et see on asutatud endisele Iigaste mõisale kuulunud Pikkjärve küla asemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles