Kirbu küla põnevast ajaloost vestavad muistendid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinalised Kirbu külast Pikasõõru talust.
Heinalised Kirbu külast Pikasõõru talust. Foto: Karula muinsuskaitse selts

Eestimaal on palju väikeseid külakesi, kus vaid käputäis elanikke ning ühe käe sõrmede jagu talusid. Üks selline – pisike kui kirp – on ka Kirbu, mis asub Valgamaal Karula kuplite vahel.

Kui Lüllemäelt sõita Laatre suunas, siis võõrad ei pruugi märgatagi, et nende teele üks külake jääb. Nõnda märkamatu ja väike see Kirbu juba on. Ainukese asjana, mis natukene külast kui kohast märku annab, on Kirbu–Koikküla ja Lüllemäe–Laatre teeristidel olev bussipeatus.

19. sajandil oli tegemist kümmekonda talu hõlmava külaga, mis tõenäoliselt sai oma nime Kirbu veski- ja talukohalt, mis asus Pikkjärve idapoolses otsas sisse voolaval ojal. Kirbu talu oletuslikku asukohta oli juba 18. sajandil rajatud Pikkjärve karjamõis. Kohalikus pruugis jäi kasutusele Kirbu karjamõisa nimi. Pärast Teist maailmasõda ning küüditamisi jäi osa talusid tühjaks ning tänapäeval võib külast leida vaid viis majapidamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles