Pühajärve hing ilmutas ennast fotol

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pühajärve hing»
«Pühajärve hing» Foto: Pille Porila

Äsja lõppenud Maavalla hiite kuvavõistlusel võitis ühe eriauhinna Valgamaal tehtud pilt «Pühajärve hing», teise aga Valgamaalase fotograafi pilt Mõniste valla Saru küla ristipuudest.


«Pühajärve hing» sai Üllatuskuva eriauhinna. Tartu linnavalitsuse rahandusosakonnas töötav Pille Porila on tabanud haruldase nägemuse: pöörates fotol asuvat järvevaadet 90 kraadi, on tekkinud kujutis kummalisest olendist.

Porila ise kirjutas võistlusele saadetud foto tutvustuses: «Kas tõesti on võimalik, et ühe järve hing ilmutab ennast mingisugusel näol – nii tundus pärast Otepää Pühajärvega järjekordset kohtumist oma pilte vaadates – natuke endassetõmbunud kõiketeadja pilgu ja linnunäoga.»

Ajalehe Valgamaalane fotograafi Arvo Meeksi ülesvõte Mõniste valla Saru küla ristipuudest võitis tavade eriauhinna.

Meeks kirjutas foto tutvustuses: «Pöörasin tähelepanu ristipuudele juhuslikult metsas jalutades. Avastasin mändidesse lõigatud ristid juba lapsepõlves, kuid need tulid meelde seoses käesoleva fotokonkursiga. Jõudsin arusaamiseni, et need ristipuud on harvaesinevad siinse rahva pärandkultuuri allikad.»

Kuvavõistluse peaauhinna võitis loodusemees Hendrik Relve tehtud foto Jõgevamaal asuvast Tõrenurme hiiepärnast. Kokku jagati välja 12 auhinda.

Kuvavõistluse eesmärk on äratada tähelepanu esivanemate pühapaikade vastu ning jäädvustada nende seisukord. Rahvusvahelise looduskaitseliidu sõnul on looduslikud pühapaigad inimkonna vanimad looduskaitsealad.

Maavalla koda korraldab Hiite kuvavõistluse ka järgmisel aastal. Võistlusele võib saata pilte ajaloolistest looduslikest pühapaikadest, millega seotud pärimused andide viimisest, palvetamisest, ravimisest ja muudest usulise tähendusega talitustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles