Algab teenustasuta eurovahetus

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti euromündid
Eesti euromündid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasest algas teenustasuta euro pangatähtede vahetus kõikides sularahateenuseid pakkuvates pangakontorites. Detsembri algusest kuni 2011. aasta juuni lõpuni on võimalik kõikides sularahateenuseid osutavates pangakontorites vahetada kroone eurodeks keskkursiga 15,6466 ja teenustasuta.

Alates järgmise aasta juulist kuni 2011. aasta lõpuni vahetavad kroone eurodeks mõned kommetspankade kontorid ning pärast seda on võimalik kroone vahetada Eesti Pangas tähtajatult.

Koostöös postipangaga on võimalik neis asulates, kus puudub pangakontor, vahetada kahe nädala jooksul alates 1. jaanuarist 2011 ehk siis kogu paralleelkäibe perioodi jooksul kroone eurodeks ka postkontoris. Kroone vahetatakse ametliku kursiga, teenustasuta ning päevas inimesele kuni 1000 euro väärtuses. Postkontorite nimekiri, kus võimalik kroone eurodeks vahetada, asub Eest Posti veebilehel.

Alates tänasest on kõigil Eesti elanikel võimalik soetada ka Eesti euromüntide stardikomplekt, mis mõeldud uute euromüntidega tutvumiseks ja selleks, et oleks võimalik juba 1. jaanuarist sooritada oste euro sularahaga.

Stardikomplekte on võimalik soetada alates 1. detsembrist kõigist kommertspankade kontoritest ning Eesti Posti postkontoritest. Komplektid maksavad 200 krooni ja korraga saab neid osta kuni viis.

Euromüntide stardikomplekt, mida pangad homsest jagavad, koosneb 42 euromündist koguväärtusega 12,79 eurot. Lisatud on autentsust kinnitav turvažetoon. Komplektis on seitse ühesendist, kuus 2-, 5-, 10- ja 20sendist, viis 50sendist ning neli ühe- ja kaks kaheeurost. Komplektides sisalduvad euromündid hakkavad seadusliku maksevahendina kehtima alles 1. jaanuarist.

Elanikele tutvumiseks mõeldud komplekte müüakse ainult detsembris ja kuni neid jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles