Noormees paneb end proovile IT-ettevõtjana

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupõline valgalane Raiko Kübar otsustas teha elus kannapöörde ja proovida kätt ettevõtluses. Veebilehti valmistav ja arvuti­te-telefonide remondiga tegelev OÜ Itson avas klientidele uksed Valgas Vabaduse tänaval.
Elupõline valgalane Raiko Kübar otsustas teha elus kannapöörde ja proovida kätt ettevõtluses. Veebilehti valmistav ja arvuti­te-telefonide remondiga tegelev OÜ Itson avas klientidele uksed Valgas Vabaduse tänaval. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Kolmandat nädalat tegutseb Valgas Vabaduse tänava ärihoones äsja avatud Tootsi Tasku kõrval OÜ Itson, kes pakub teenuseid arvutiremondist veebilehtede loomiseni.

23aastane elupõline valgalane Raiko Kübar tegi otsuse ettevõtlusesse sukelduda pool aastat tagasi, mil asutas OÜ Itson. «Algul tegin veebilehti kodukontoris, kuid üha enam oli sõpradel ja tuttavatel muresid oma arvutitega. Otsustasingi hakata ka nende remondi ja hooldamisega tegelema. Seepärast rentisingi endale tööruumi Vabaduse tänavale ja uksed on avatud veebruarist alates.»

Noormehel on arvutite vastu huvi olnud juba poisipõlvest alates ning loogilise jätkuna läks ta pärast 9. klassi lõpetamist õppima Viljandi kutsehariduskeskusse arvuteid ja arvutivõrke. Pärast kolme ja poolt aastat õpinguid tegi ta paar aastat erialast tööd ühes firmas.

Motiveerib ise tegemine

«Mingil hetkel leidsin, et tahan olla oma aja peremees ning ise majandada. Mind motiveeribki eelkõige see ise tegemine ja vastutamine. Arvasin, et Valgas võiks taoline väikefirma olla, kaotada pole ju midagi ja igasugune ettevõtluskogemus kulub marjaks ära. Kui ei proovi, ei saagi teada, kuidas läheb,» sõnas mees.

Oma firma asutamiseks taotles ta stardiraha töötukassast, kuid veebilehtede tegemist peeti liiga suure riskiga ettevõtmiseks. «Arvan, et kui kohe alguses oleksin plaaninud ka arvutite remonti tegema hakata, ehk oleks stardirahagi antud – aga see selleks,» sõnas Kübar. Vajaminevad seadmed ja tööriistad on ettevõtja soetanud oma raha eest.

Firma loob veebilehti, e-poode, logosid ja bännereid, teeb internetiturundust ning pakub veebilehtede hooldust ja uuendamist. «Olen spetsialiseerunud alustavatele ja väikeettevõtetele, et pakkuda neile hästi töötavaid ja ajakohase disaniga ning taskukohase hinnaga veebilehti, mis kohanduvad kõikide seadmetega – suurtest ekraanidest nutiseadmeteni välja,» sõnas ettevõtja.

Lisaks teeb ta süle-, tahvel- ja lauaarvutite ning nutitelefonide remonti ja hooldust. «Tavapärane remondiaeg on kolm-neli päeva. Minu kaudu saab tellida arvutitele ja telefonidele varuosi, vahetan ka ekraane. Remonti vajava seadme võib meile saata ka pakiautomaadi vahendusel. Panen rõhku kliendi privaatsusele ja individuaalsele lähenemisele, töötan siin hetkel päris üksi. Kui tööpõld suureneb, on võimalus alati ka tööjõudu juurde palgata.»

Uudistajaid omajagu

Küsimusele, kuidas on esimesed tööpäevad vastavatud ruumides läinud, vastas ettevõtja, et päris palju inimesi on uudistamas käinud.

«Kuna veebilehtede tegemine ei ole asukohapõhine, käiakse kohapeal uurimas eelkõige arvutite ja telefonide remondi tegemise võimalusi. Alustaval ettevõtjal on alati meeldiv tunne, kui klient tee firmasse üles leiab ja uksest sisse astub – kui mitte tellimusega, siis kas või uudistamiseks ja nõu küsimiseks,» kinnitas Kübar.

Ise arvab ta, et valgalastel on suurem huvi just remondi vastu, veebilehtede tellimuste osas ehk vähem. Head meelt tegi ettevõtjale, et tellimusi on ning parasjagu oligi tal käsil ühe Tõrva kliendi veebiprojekt.

Pärisin veel, millest firmal selline nimi – Itson – ja sain teada, et see on tuletatud inglise keelest sõnadest «it’s on», mis tõlkes tähendab «see töötab».

KOMMENTAAR

Margo Pärnaku, Greaton OÜ juht

«See on ainult positiivne, kui meie piirkonda uusi ettevõtjaid tekib. Itsoni puhul on tegemist noore ettevõttega ja selle asutaja Raiko on tubli ja ettevõtlik noormees, kes oma oskusi täiendanud ka Greatonis töötades. Väga hea, et Valgas on üks IT-ettevõte juures, kes pakub teenuseid arvutiremondist veebilehtede loomiseni.

Kindlasti ei näe me nendes konkurenti, kuna meie teenuste iseloom ja kliendigrupid on erinevad. Greaton pakub veebilahendusi ja mobiilirakendusi vastavalt kliendi soovidele ja lõpptulemus valmib rätsepatööna meie disainerite ja arendajate käe läbi. Seetõttu on algne investeering kliendile mõnevõrra suurem, kuid samas läbimõeldum ja loodud vastavalt kliendi ärivajadustele ning lahendused kasvavad ja arenevad koos kliendiga.

Itson on eelkõige orienteeritud soodsate vabavaraliste valmislahenduste müümisele ning need lahendused sobivad väga hästi näiteks alustavale ettevõttele, kelle ressursid on piiratud, või neile, kes vajavad lihtsamaid lahendusi.

Soovin Raikole kõike paremat ja edu. Mul on hea meel, et nüüd on siin veel üks kohalik ettevõtja, kes aitab muu hulgas meie piirkonna ettevõtjatel ennast laias maailmas läbi veebilahenduste paremini tutvustada ja edu saavutada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles